Nuffnang Ads

October 30, 2015

Hokkaido Autumn 2015 : Day 4 - Nakajima Park



Day 4 - 8th October 2015

Malam tadik mase tengah tido ade la 2-3 kali aku terjaga sebab dengar angin kuat sangat kat luar ... pastu pagi tu bangun jer jenguk kat luar masih lagik hujan and berangin yg agak kuat .. aku terus online tengok weather cemane hari ni .. lepas baca news and tengok weather forecast, nampak macam satu hokkaido kene tropical storm ni ... so plan asal aku nak ke Asahikawa pastu naik ke Mount Kurodake terpaksa la kensel ... takut cable car nak naik ke gunung tak jalan, buat penat je aku travel jejauh ... so backup plan aku adelah untuk ronda2 dalam Sapporo and petang nanti nak terjah Otaru

Lepas breakfast lebih kurang, aku keluar hostel untuk ke Nakajima Park ... hari ni sejuk die mcm dah nak masuk winter sampai aku terpaksa sarung winter jacket ... seb baik terbawak light down winter jacket yg aku pakai mase pi Murodo bulan may aritu ... dari Susukino station, aku amik subway ke Nakajimakoen Station ... satu station je lepas Susukino ... sampai kat Nakajimakoen, aku amik Exit 3 ... keluar je kat exit, dah nampak park ...belok kanan dari exit tadik terus masuk dalam Nakajima Park ... time aku sampai tu hujan tak lebat mane tapi angin die ... perrhh mmg kuat sangat ... aku plak bawak payung lipat kecik jer ... so kene la berperang dengan angin sesambil pegang payung sesambil nak petik camera ... mmg mencabar sangat aku rase .. pastu nak jaga camera takut kene air hujan lagik ...Nakajima park ni besar sebenarnye tapi aku sempat cover along the lake jer ... tu pun dah brape kali payung hampir2 nak kene terbang dek angin .. camera ntah brape kali kene air hujan ... tawakkal jer aku time tu jgn la camera kong tetiba .. jgn la payung aku barai tengah2 hujan tu

Anyhow, Nakajima park mase aku pegi ni baru start meriah ... pokok2 kat tepi tasik dah keluar macam2 kaler .. tapi pokok2 yg ke dalam2 sket masih lagik menten hijau












Pokok ni sekali tengok mcm covered with frost












Nakajimakoen station Exit 3

Bagi aku, Nakajima park ni lawa ... kalau hari tu tak hujan, mmg aku akan spend some time admiring the view ... i bet view time full foliage mest berganda2 lawa .. btw Nakajima park is one of the recommended places to view autumn foliage in Sapporo ... sape2 yg  ade kesempatan dtg ke sini time autumn, sila masukkan dlm itinerary anda

Aku kat dalam ni tak lame pun .. dlm 45 minit gitu jer ... pastu dari  Nakajima park, aku amik subway untuk ke destinasi seterusnye, Hokkaido University.
to be continued ...

4 comments:

  1. Lawanya. Kalau kt malaysia pun 4 musim sure lawa juga. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  2. lawanya... daun2 berwarna warni lagi awesome dari munge2.. :)

    ReplyDelete
  3. Masyaallah. Helokkk tak terkata..~

    ReplyDelete
  4. Sayangnya...azra dtg tercepat sikit...kalau tgh puncak autumn seharian kat situ pun takpe kot...

    ReplyDelete