Nuffnang Ads

October 25, 2015

Hokkaido Autumn 2015 : Day 2 - Noboribetsu Part 2


Dari tempat Jigokudani observatory tu, aku amik route ke Oyunuma lookout point pulak .. tengok kat map mcm tak jauh mane ... tapi start2 route je dah mendaki kaw2 nye ...

Click on the image to enlarge

Ingatkan sikit2 je mendakinye, sekali mak aaiiii.. climbing all the way ... tak tau brape kali aku berenti amik nafas ... sampai satu tahap mcm nak seret kaki naik tangga yg tinggi nak mampos


Jalan yg ni agak skeri bagi aku sebab one long stretch pastu takde org  

Signboard konon2 nak bagi motivation ... lagik 430 meter to go tapi aku dah penat mcm ape


Tangga tinggi tak agak2 nya

Tak ingat la brape lame aku amik mase utk sampai ke lookout point tu .. tapi yg pasti mmg penat yg amat ... seb baik sampai2 je, tengok view kat situ agak berbaloi laa

Yeahh...dah sampai!

Inilah dia Oyunuma lake dari kejauhan

View dari belah tepi

Aku berenti lama jugak kat lookout point tu ... snap2 gambar sesambil menikmati angin musim autumn + bau sulfur .. eehh tapi by the time aku sampai sini, bau tu mcm dah tak brape kuat .. ke sebab hidung aku dah immune dengan bau sulfur ? ntah aaa

Tengah2 dah syok amik angin tu, tetiba dtg segerombolan uncles and aunties chinese cakap omputih tapi slang mesia/singaporean .. diorang lagi dasyat dengan bertripod besar segala ... lepas abis amik gambar kat situ, aku tengok diorang proceed lagik ikut walking path tu ... pastu another group came and proceed towards the walking path tu .. eeh tak boleh jadik ni .. mesti ade menda menarik kat belah sane ... so aku pun continue jugak la walaupun kudrat dah tak brape nak ade

Sekali walking path yg ni lagi teruk ... mmg takde wooden plank segala dah ... aku hampir2 nak patah balik



Akhirnya sampai jugak ke penghujung walking route ni ... lutut mmg dah terase sakit yg amat ... kat sini rupenya boleh sampai betul2 kat tepi Oyunuma Lake








Dah lepak amik nafas and amik gambar semua, aku patah balik semula ... mmg rase nak nangis dlm hati sebab kene go thru all the rough routes lagi sekali ... serius mmg penat sangat time ni.. nak2 plak air mineral aku dah abis ... kehausan yg amat time tu

Start manjat bukit semula




Aku rase lebih setengah jam jugak aku menapak utk balik semula ke tempat Jigokudani observatory tu ... aku bajet nak amik bas balik ke JR Noboribetsu station dalam pukul 1.50pm .. so aku ade around 45 minutes lagik to kill time so aku pun bercadang nak carik kedai makan kat Garokaku street tadik



Ade la aku jumpe satu kedai ni... masuk dlm tu tengok ramai plak org ... okeh kensel lah ... pastu masuk konbini carik ape2 utk dimakan, tapi takde yg menarik ... last2 aku dok pusing2 je kat area bus terminal

Jalan menuju ke ropeway untuk naik ke Bear Park .. aku tak pegi pun

One of the onsens

Hotel kat sebelah terminal bas

Belakang terminal bas

Bas sampai dlm pukul 1.40pm gitu ... mase bas tu sampai kat terminal, ade announcement in english, nasib baik ... bas gerak on time ... 15 minutes later aku dah sampai kat JR station ... pastu kisahnye aku takde lagik tiket untuk balik ke Sapporo .. sebabnye mase beli rail pass semalam, aku nak book train pukul 4pm++ ke Sapporo tapi all the reserved seats dah sold out .. so hari ni aku gambe la nak book reserved seat utk earlier train ... pegi kat kaunter JR pastu mintak the earliest train to Sapporo with available seat ... nasib baik train pukul 14:48 masih ade reserved seat ... pastu aku melepak je kat station tu sesambil tunggu train ke Sapporo


Melepak tunggu train

to be continued ...

5 comments:

  1. Tangga-tangga tu sangat mengerikan... saya yang tengok gambar pon dah rasa semput.

    ReplyDelete
  2. Rasa mcm lg best lalau pergi time winter kt hokkaifo ni. Sbb selalu je nmpak ads pasal hokkaido time winter. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  3. bestnya route to.. tapi penat lah nak menapak ye sis.. Mesti sis kurus kan pas balik mesia.. :D

    ReplyDelete
  4. Nak tanya..ramai sungguh ke org time ni? I mean kalau x reserved seat x okke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak reserve seat pun takpe sebab mmg ade coach untuk unreserved seat .. tapi yg unreserved seat ni siapa cepat die dapat la ... means kalau dah penuh, terpaksa la berdiri
      haritu mmg takde experience duduk at unreserved coach so tak tau la ramai org ke tidak
      tapi dlm coach reserved seat org mmg ramai

      Delete