Nuffnang Ads

October 20, 2015

Hokkaido Autumn 2015 : Day 1 - Sapporo Clock Tower & Hokkaido Old Government Building


Dari Odori Park, aku menapak ke Sapporo Clock Tower ... mmg tak jauh mane pun .. dlm 2 blocks away gitu jer ... Sapporo Clock Tower ni antara historic buildings yg diorang preserved kat dalam Sapporo city .. aku bace kat mane ntah katenye ni antara the oldest buildings in the city ... reka bentuknye mcm clock tower dalam citer koboi ... so boleh la fefeeling dok kat cowboy town sekejap


Clock tower ni dah converted into museum so boleh la masuk .. but sebab kene bayar, so aku just snap2 gambar kat luar jer .. tu pun jenuh nak tunggu org tak brape nak ramai




Aku spend mase lebih kurang je kat clock tower tu ... pastu aku meneruskan misi menapak ke Old Government Building ... kalau tengok peta kat bawah nih, tempat2 ni semua within walking distance jer .. so senang la nak cover semua tempat sekaligus


Old Government Building ni jugak is known as 'Red Brick' or 'Akarenga' ... bangunan ni dari jauh lagik dah nampak kaler merah dia tu ... kat tepi building ni ade pond kecik ... sempat aku layan perasaan kejap kat tepi tu







Tempat ni diorang bukak to public and boleh masuk free of charge .. so ape lagik, aku pun terjah la ... nak jugak tengok cemane rupe kat dlm tu

View dari tangga depan main entrance

Kat tingkat atas

Hallway kat tingkat atas ... dlm bilik2 tu ade exhibitions and historical artifacts dari zaman dolu2




View dari walkway seberang jalan this old building ... layan je amik angin kat sini 

Dah abis pusing kat sini, aku menapak balik ke hostel ... dah terase penatnya sebab berjalan non-stop dari tadik ... sampai hostel terus buat payment and dapat kunci ... pastu melepak mandi2 makan semua before keluar balik and amik tram untuk ke Mount Moiwa

Ni lah bilik aku ( pic taken from Khaosan Sapporo Hostel's website )

Dapat bed bawah ... seb baik , takyah penat2 panjat tangga

8 comments:

  1. aku suka betol dgn dorm yg jenis katil ade langsir camtu. privasi dan gelap utk tido. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. kengkadang siap bole sembahyang tanpa gangguan dalam tuh...

      sejuk tak time2 cenggini?

      Delete
  2. azra... wahhh sapporo ... besttnyeee.. pokok dh banyk kaler2 ... dh balik or still kt sane lagi
    dorm cam kt Hi korea haeundae BUsan.. ade langsir..

    ReplyDelete
  3. eh red brick tu cantik lah...aku suka...kalo spring agaknya mesti lagi melantun2 lawo bunga depan tu eh....

    ReplyDelete
  4. Cantik dan kemasnya jalan2 kat sana.. memang betullah jepun ni tempat yg cantik dan bersih.. Old gov building tu dah xguna lah ye.. dia bukak free je.. cantik bangunan tu.. teringat bangunan merah yg ada kat melaka tu..:)

    ReplyDelete
  5. Bagus kat bed ada langsir, privacy

    ReplyDelete
  6. Nak tanya. kalau dorm mcm ni, selalu backpack besar simpan cane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kengkadang dlm dorm tu diorang provide lockers .. kalau muat, boleh la sumbat begpek dlm tu
      kalau tak muat , biasanye backpacks yg besar2 tu kitorang letak kat tepi katil / kat tepi dinding jer

      utk kes khaosan hostel ni, mmg ade locker dlm bilik dorm ni .. tapi agak kecik ... tapi boleh la takat nak sumbat valuable things

      Delete