Nuffnang Ads

April 18, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 1 - Sushi-Go-Round

Lepas abis ronda2 kat Sumida Park, kitorang start carik tempat utk makan.. kebetulan kat junction tepi sumida park tu ade satu kedai sushi name Sushi-Go-Round ... ade sorang forumer rekemen kedai nih, so kami pun tanpa pk panjang terus masuk ... aku ngan adik aku mmg kaki sushi so agak excited la dapat makan kat kedai authentic jepun nih kan




Harga sushi adelah ikut plate .. paling murah 125 yen, paling mahal 500 yen kalo tak silap





First time masuk kedai kat jepun nih, so mcm teragak2 cemane etikanye ... sesambil dok tengok pinggan gerak2 kat kaiten belt tu, sesambil jeling2 customer kat sebelah kitorang yg baru masuk jugak ... tengok cemane diorang self-service wat green tea, cemane nak panggil waiter suh kire brape pinggan dah abis , etc etc ... rupenye green tea kene buat sendiri.. diorang dah provide serbuk green tea sesiap dalam bekas kat depan tempat kite duduk... kite just amik air dari paip kat tepi kaiten belt tu and letak la serbuk green tea tu ... pastu sila la menjamu selera ... bile dah abis makan, panggil waiter utk kire jumlah pinggan yg kite makan then diorang akan issue bill.. proceed ke kaunter utk bayar ... the only japanase sentence yg aku pakai is 'Sumimasen' utk panggil waiter tu ... hahahah senang citer ... waiter tu pun paham :D

Banyak jugak la kitorang makan ...  mcm2 nak try ... semua sushi yg raw adelah sangat fresh ... our favorite is salmon sushi... perrrhhhhh fresh sangat... and the cheapest ... satu pinggan 125 yen ... nyum nyumm.... Kat sini kitorang abis dalam 1,300 yen including tax ... alhamdulillah kenyang ... next place to go is Ueno Park


22 comments:

  1. Ok nasib baik perot still knyg memlm buta ni lau tak ade jgk order delivry sushi hehe..xsbr nk pi jepun bila tgk azra n jm update citer kt sn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tempting sangat tengok sushi yg fresh2 tu... kitorang sampai beberapa kali repeat pi makan kat situ

      Delete
  2. Sabar ye Ayu...Jm pun tak sabar nak pegi lagi ni heeee...Alaa Azra Jm tak tahu lak akan kewujudan kedai ni..kalau tak mesti masuk mkn jgk sbb sushi also my peveret..murah lah kalau mkn dlm 1300 yen je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiseh ye ker JM ... kedai ni betul2 kat tepi junction menghala ke Azumabashi, bridge yg kaler merah crossing sumida river tu

      Delete
  3. tu tricks yg gus..betul la kalau kita x tau etika mkn..smabil mkan..sambil tgok org mcm mana... ha..ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la .. nak tanye macam2 language barrier plak kan

      Delete
  4. Sushi!!!!! Mkn apa lagi azra lepas ni? Tempura ada x? Camana nak bancuh air tu? Malu la bancuh dpn org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bancuhnye senang saje.. letak saje serbuk green tea dalam gelas, pastu amik air dari paip depan tempat kite makan ... pastu minum..kekeke

      Delete
  5. haa ko! puas hatinyaa makan sushi kat situ...dapat one slice salmon besar..!
    sushi yang ada ikan kekecik tu pun besar..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg puas hati sangat beb ... lain sangat feelingnye kalo compare ngan makan kat sushi king

      Delete
  6. Yezza makan sushi kat tempat asal memang rasa lain macam sikit. Aku dengan riaknya cakap kat adik aku camtu sebab kitorang pun hantu sushi. Yang raw tu memang fresh kan. Nampak diorang potong depan mata lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg fresh yg amat kan...ala2 melted in ur mouth gitu...

      Delete
  7. yeeha ..tolong update sampai habis agar memudahkan saya ke negara matahari terbit. counting the days.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah counting days dah rupenye.. selamat bervacation :)

      Delete
  8. Untunglah... senangnya selera Azra kan... kalau saya memang susah nak telan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Japanese food kitorang mmg laju jer

      Delete
  9. Sedapnya tengok sushi2 tu semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap ren ... jauh sangat beza ngan rase sushi kat mesia

      Delete
  10. walaupun bukan pengemar sushi...tapi rasanya kalau ke jepun ni wajib merasa, kalau tak rugi karang,
    yang last tu sushi bersama ikan bilis ke? mcm mana rasanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ikan bilis tu my bro je yg makan.. die kate rase mcm ikan bilis tapi takde rase masin... hahahah... me tak try sebab nampak tak menarik

      Delete
  11. Errrkkkk....setakat ari ni aku blm pernah mkn sushi...perlu cuba ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe liza, jgn risau... kalau tak lalu nak telan sushi, cube carik makan yg kene ngan selera kite... ade je sebenarnye ...

      Delete