Nuffnang Ads

April 29, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 3 - Roppongi Hills


Dari Shibuya, kitorang amik metro ke Roppongi station ... next destination is Mori Tower ... targetnye nak tengok sunset kat situ ... tapi kali ni kitorang silap amik exit plak ... mase nak kluar dari train station tu, ade signboard to Roppongi Hills, so kitorang pun follow la signboard tu... alih2 kluar ntah kat mane2... bukan betul2 kat depan entrance Mori Tower tu.. tapi nasib baik kluar2 je terus nampak ade Roppongi map ... dari exit tu kitorang kene menapak jauh sket ke kiri utk sampai ke Mori Tower ... dah la dah dekat nak sunset, dah tu silap exit plak...


Dari walkway tempat kitorang berjalan dari kluar train tadik, kene naik ke atas utk ke Mori Tower ... naik2 tu mcm biase menggagau jugak mencarik hala tuju.. sebabnye besar pulak area kat bawah tu.. memula nampak ade entrance ke Mori Tower, so kitorang masuk situ then tanye reception kat situ mane nak pegi utk naik ke observation deck... diorang cakap masuk ikut entrance yg ade tulis Tokyo City View ... sampai kat entrance tu, kene naik lift ke 2nd/3rd floor ... pastu baru la jumpe tempat utk beli tiket ... kitorang amik tiket yg pegi sky deck skali ... harga 2,000 yen per person .. kalau nak naik setakat observatory je, harga 1,500 yen per person


Follow signboard Entrance tu... ade lift utk naik atas tempat beli tiket



Dah ade tiket, cecepat kitorang naik .. lift akan berenti kat level 52 ... untuk sape2 yg beli tiket ke Sky Deck, boleh proceed naik ke Sky Deck .. tapinye sebelum naik tu kene simpan dulu barang2 dlm locker kat tepi lift tu.. sebabnye diorang tak bagi bawak naik menda2 lain selain dari camera... for safety measures katenye ...




Bile dah kat atas tu, baru rase kitorang datang silap hari.. sebabnye haritu foggy la pulak... kelam jer ... nak amik gambar pun rase mcm kurang best.. then again the sunset view tetap lawa ... kitorang tunggu sampai sunset then cecepat turun balik ke observatory sebab tak tahan sejuk kat atas tu











Dekat observatory deck , satu cabaran plak nak amik gambar sebabnye bile dah mlm, reflection cermin la pulak kan... aku try snap2 sket tapi semua fail .. last2 adik aku je yg gigih menembak ...



Hasil zoom lense adik aku.. bleh nampak ferris wheel kat Odaiba


Mori Tower

Dari Mori Tower, kitorang menapak ke Hard Rock Cafe Tokyo... tak jauh mane pun..  kalau dari tempat kluar dari train station tadik, kitorang kene belok ke kanan pastu menapak dalam 5-10 minutes gitu aa...





Shopping sket2 kat HRC ni, then finally menapak semula ke train station utk balik ke Asakusa ... end of day 3




21 comments:

  1. Ehhhh...blh pulak aku tak tido lg...huhu
    Aku nampak kimutaku....sukaaaaaa
    Wow...cantik view dari sini ek...lawa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa takuya kimura tu masih glemer rupenye kat sane..sebabnye banyak jugak iklan2 yg ade muka die.. view kat mori tower ni ok la ... tapi berbayar la ... kalau nak free, bleh cube naik yg kat metropolitan building

      Delete
  2. Azra, gambo cantek!
    Eh, Tokyo tower tu..mmg akan nmpak dia je yg lebih terang dr yg lain ke?
    Aku tnya sebab aku tak tau..
    Tapi memang lawa ah..
    Kredit to adik ko yg gigih tuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tokyo tower tu nampak terang dari the rest... sebab die je kaler merah.. the rest semua gelap jer.... tapi kalau ko naik observation tower yg lain, rasenye akan nampak bangunan yg lelain jugak mcm Skytree semua tu.. cumenye dari Mori tower ni mmg aku tak nampak skytree tu dok celah mane

      Delete
  3. kalau jalan2 tak sesat x sah kan..itu mmg lumah sbb tme JM pun ada sesat gak..yg pasti nk dapat view cantik TOkyo Tower ni better ke Mori Tower sbb ri tu JM ke Metropilitan Building (FREE) niat nk lihat Tokyo Tower waktu mlm...tapi syg..boleh tgk view bandar tokyo je sbb dorang bukak on south gate nk tgk view Tokyo Tower another gate (closed) huhhu...FRUST

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg naik metropolitan building ni kan ... me aritu target nak tengok tokyo tower, bile search2 internet ramai kate better tengok dari mori tower

      Delete
  4. Gambar semua high class! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. highclass la sangat wehh... gambo biase2 jer ... takleh nak compare ngan geng2 korang.. semua dah tahap2 natgeo dah

      Delete
  5. naik jugak ko ke mori tower ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas kene racun ngan gegambo ko la ni...

      Delete
  6. Singgah tak Hard Rock?
    Klu singgah, nak tanya dalam tu merchandise tu jual pakai yen ke USD?

    ReplyDelete
  7. xsempat nak naik masa pegi aritu...tokyo tower pon nengok dr jauh jee..jadilaa..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorang pun tengok tokyo tower dari jauh jer.. nak naik tak menyempat

      Delete
  8. Aku paling suka gambar sunrise / sunset. Am a sucker for such thing. Gitu explanation. Btw, paling daebak tetiba si Halu-san ada menempek kat bawah. Chenta hati dolu2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tak prasan ke masih banyak iklan die kat tokyo tu... ingatkan dah tak glemer

      Delete
    2. Perasan. Tapi budak2 sume xde perasaan sebab diorang xkenal. Aku jelah terkinja panggil eh Haluuu!

      Delete
  9. Waaa.. Tengok sunset dari atas Tokyo View City.. memang terbaik la sangat :D
    Kat jepun kalau banyak menapak memang tak apa.. tak rasa letih sangat kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. gara2 kene racun ngan gambar chawanna la nih ... gigih jugak naik ke mori tower tu..

      Delete
  10. ada plan nak naik Mori tower, tapi sebab pikir faktor masa dan cuaca dan juga tak boleh bawak naik tripod, kensel trus. huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaaaa... faktor cuaca tu mmg penting gak... melepas nak tengok fujisan dari atas tu sebab kelam jer

      Delete