Nuffnang Ads

April 22, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 2 - Camii Mosque


Nak pegi Camii Mosque ni, kitorang naik Metro Chiyoda Line and berenti kat Yoyogi-Uehara station ... since kitorang dari Meiji-Jingumae station, mmg naik direct train jer la dari situ ... dah dekat dah sebenarnye , selang 3 station jer ... train fare 170 yen saje dari Meiji-Jingumae tu

Dah sampai Yoyogi-Uehara station, satu cabaran plak nak mencari masjid tu.. tengok2 google maps pun ala2 lost ... rupenye idok la complicated pun ... sebab kitorang first timer , tu yg rase blur2 gitu ... lagik satu tertipu dengan block building dlm maps tu.. nampak mcm besar, sekali bloknye kecik2 jer ... so ni direction yg kitorang ikut :

Amik train sampai Yoyogi-Uehara station ... sampai kat station, amik West exit .. kluar dari exit tu akan nampak jalan kecik... belok kiri kat jalan kecik tu and jalan terus je, nanti nampak kedai AEON kaler pink kat tepi belah kiri jalan ... just after AEON tu ade junction besar .. kat junction tu belok kanan ...jalan terus sampai la nampak masjid kat belah kiri ...



Mase kitorang sampai tu ade la sorang dua tengah solat kat bahagian lelaki... time aku baru abis wudhuk baru terserempak dengan sorang auntie dari mesia baru sampai and tengah carik tempat nak amik wudhuk ... masjid ni tempat amik wudhuk utk perempuan kat basement level, utk laki kat ground floor... tempat solat plak mcm biase pompuan punye kat belah atas ... siap kene naik ikut spiral staircase tu...



Tempat solat perempuan









AEON  yg aku mention tadik

Tempat letak payung dalam train station ... cool sangat

Next is Akibahara ... yg mane kitorang terpaksa merempuh evening rush hour madness.. weiii awat tokyo ni ramai sangat org???!!!!

26 comments:

  1. Cantik betul Masjid ni. Siap ada tulisan Bahasa Malaysia lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali tengok design die mcm blue mosque kat turki jer ... signage dlm bahse melayu tu yg paling tak sangka

      Delete
  2. Cantik masjidnya... tentu rasa syahdu bila dapat masuk masjid kat negara macam Jepun ni...

    ReplyDelete
  3. Cantik betul architechure dan design dlm masjid tu nampak mcm lebih kurang je masjid d kobe, jm x pegi ke sini sbb x tahu akan kewujudan nya next time maybe hamoi x habis2 ngan next time kan heee ye lah Azra dh bg direction detail tu senang lah nanti
    Ahakssss tokyo mmg ramai umat manusia terutama d shibuya crossing road mcm semut :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. design mmg cantek ... kitorang pegi ni pun lepas tengok entry kat blog Chawanna

      Delete
  4. Omaiii siap translate dlm bm kat mesjid tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh signage dlm bahse melayu tu mmg terbaekk laaa

      Delete
  5. Cantik masjid ni...siap ada notis warning dalam bahasa Melayu..dilarang tidur di sini tu yg tak tahan..in English cuma dilarang makan/minum saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe agaknye ramai sangat kot org2 berbahse melayu dtg masjid ni, tu pasal signage pun ade dlm bm

      Delete
  6. Cantiknya senibina masjid nie, pernah masuk dalam program syahadah rtm rupanya :)

    ReplyDelete
  7. Subhanallah lawanye design dia. Xsempat gi sini, memang aku berharap kau akan cover masjid ni. Alhamdulillah. Siap ngan gambar berkeping2. Nanti aku share lak masjid aku gi since xsempat Camii Mosque, aku sempatkan untuk yang kat Kobe. Thanks beb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade iras2 the blue mosque sket design masjid nih ...

      Delete
  8. Replies
    1. mmg cantekk walaupun tak besar mane

      Delete
  9. cantiknya masjid ni...siapa sangka kan kat jepun pun ada... siap ada dalam BM lagi yang tak menahannya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenye ni masjid yg paling besar kat jepun

      Delete
  10. wow! cantek masjidnya azra. tempat letak pyung tu cool. siap blh kunci lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantek... suka tengok design die ...

      haaaa... tempat letak payung tu mmg fascinating sangat .. senang nak simpan payung ...takyah susah2 usung naik train

      Delete
  11. Cantik weh masjid niii..

    Aku dah banyak kali baca pasal subway/train/metro/JR Jepun. Aku still tak clear gak. Pening nyaa! Camner nak expert niii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelan2 kayuh... tak susah sangat sebenarnye.. lebey kurang mcm kat seoul jugak... kalau ko survive kat seoul, maknenye kat japan pun bleh survive.. insyaallah

      Delete
    2. Aku terai la..tp kalo xpaham..harap ko sedia menjawab...huhu

      Delete
    3. no problem ... ape2 email la aku beb

      Delete
  12. Cantiknya masjid ni... x susah nak cari kan azra?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak susah sebenarnye ... sebab die kat main road ...

      Delete