Nuffnang Ads

April 24, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 2 - Akihabara


Last destination utk kitorang harinih is Akihabara ... kalau ikutkan our train route, kitorang kene naik train dari Yoyogi-Uehara ke Shinjuku, then tukar naik JR Chuo Line utk ke Akihabara ...


Turun2 kat Shinjuku tu, mak aaiiii, selautan manusia wehh... pastu bile pegi platform , mcm blur2 nak naik yg mane satu sebenarnye ... plan asal nak naik Chuo Line, skali alih2 Yamanote Line sampai dulu ... aku cakap kat adik aku, jom kite cube naik Yamanote Line lah... huwaaaaa.... BIG mistake ... mase memula kitorang naik tu ok, but along the way, makin ramai naik, last2 masing2 terpenyekk kat tengah2 ... nightmare sungguh... diorang ni mmg main sumbat selagi bolehhh.... dah la naik yamanote line ni jauh plak distancenye nak sampai ke Akihabara tu... sengsara kat dalam train tu for almost 30 minutes kot T_T

Sampai kat Akihabara station, follow the signboard Akihabara Electric Town utk pegi main street, Chuo-Dori


Kluar je dari train station, wahhhh terase mcm tercampak ke satu dunia lain.. dunia game + anime yg sangat kalerful ... huuhuhu ... kitorang pun start berjalan and masuk2 kedai semua .. adik aku nak carik Bleach merchandise, tapi tak jumpe2 .. aku nak carik merchandise One Piece yg murah, but takde yg menepati citarasa hati and poket ... last2 beli jugak chopper punye beaker dengan harga 100 yen ... jadik la .. tu pun seb baik sempat beli sebab kedai tu dah nak tutup... awal bebeno kedai2 kat Akihabara ni tutup.. kul 8pm semua dah close shop ... tapi ade jugak la a few yg bukak sampai kul 9pm ... kitorang dok usha2 gak camera semua, tapi harga mcm lebey kurang kat mesia gak... so bile tengok banyak kedai dah tutup, kitorang just jalan je la along Chuo street tu... tengok2 org, tengok2 lampu neon yg kalerful ...











Nak balik ke Asakusa, aku decide nak amik metro jer .. takmo naik JR dah takut bersesak2 lagik mcm tadik ... akan tetapi metro station ( Hibiya Line ) ni ntah kat mane2 ... jenuh kitorang pusing sane pusing sini ... signboard ade tapi wahh agak jauh sebenarnye dari JR station tadik ...

Metro station kat tepi bangunan Yodobashi nih

Sampai2 bilik, rase flat yg amat ... end of day 2

16 comments:

  1. Sgt jepun la bila kalerful kat bangunan2..eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat okehh.... time tu baru betul2 rase mcm kat jepun hahahah

      Delete
  2. Ahaahaa...kene penyek mcm dlm tin sardin ek...alhmdulillah time JM naik JR tu tak ler sampai kena penyek heee

    mmg semua bangan di akihabara ni meriah ngan lampu..nama pun electronic town kan..pastu try masuk dalam sebuah kedai kamera kenkonon nk beli sebijik..murah gak rega dlm RM200++ je DSLR Nikon termasuk lense..ekali not include batery..nak tahu kenapa rea murah..kedai second hand..last x jadi beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. perasan jugak kedai2 electric diorang banyak jual secondhand items ... pastu nampak mcm brand new plak tu

      Delete
  3. akihabara - emmmm rasa kena patut dlm iti ni...sblm ni tak terfikir pun nak pegi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pegi sebab nak tengok lampu2 neon yg kalerful tu jer haha

      Delete
  4. Lawa bangunan liplap kalau malam. Merchandise One Piece aku jumpa sangat banyak masa kat Harborland Kobe. Boleh x aku cakap Naruto pastu kawan aku bantai gelak. So sekarang aku riak cakap dah tau bila ko mention.

    ReplyDelete
    Replies
    1. merchandise one piece ni boleh tahan jugak harganye... aku plan nak beli macam2, last2 ampeh.. terkejut tengok harga T_T

      Delete
  5. Naik keretapi kat Tokyo memang mencabar sangat... tapi kekadang kelakar...sbb pernah terjadi pada saya.

    Bila orang yang turun dah habis, saya dan kawan pun masuk, tapi bila dah padat dia akan bounce balik. Saya lepas tapi kawan saya tertinggal di luar dan pintu pun ditutup... jadi babai je lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorang aritu ade skali... dah tak larat sangat dah terpenyek kat tepi pintu, last2 kluar and naik the next train

      Delete
  6. aaa indahnya dunia yang satu lagi ni. yang part kena penyek dlm train tu la buatkan naz dgn kwn 7 kali train kat Seoul benti tp tak dpt masuk. sbb tak konpiden nak penyekkan org haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke....org2 die ok je masuk ketat2 selagi boleh...

      Delete
  7. Nak beli barang mainan memang kat Akihabara ni lah tempat nyer huhuuu..
    30 minit ke penyek.. masa keluar tak jadi lempeng ker? hahahaa.. tak apa asalkan selamat sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tak sempat nak jadik lempeng sebab banyak lemak tepu ... :D

      Delete
  8. Nampak gambar Gundam Cafe tu, teringat kat Tokyo ada giant gundam robot kan? Kat area mana tu yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. patung gundam besar tu kat Odaiba

      Delete