Nuffnang Ads

April 21, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 2 - Meiji Jingu, Yoyogi Park


Day 2 - 7 April 2014

Hari kedua ni konon2 nak kluar bilik awal, sudahnye around 9.30am jugak kot kitorang kluar lepas breakfast sesiap kat bilik ... penat berjalan semalam tak ilang lagik sebenarnye ...

First stop untuk harini adelah Yoyogi Park di Harajuku ... our direction from Asakusa is as follows :

ASAKUSA(Tokyo Metro Ginza Line) --> OMOTE-SANDO (Tokyo Metro Chiyoda Line) --> MEIJI-JINGUMAE = 230 yen.
Take exit 3 and walk to Harajuku Station - look for the big interchange with blue overhead pedestrian bridge.

Sebenarnye Harajuku station is the closest station to Yoyogi Park but it is only served by JR train ... since metro train yg paling dekat and senang nak naik dari hostel kitorang tu, so we opted for the metro instead and brenti kat Meiji-Jingumae station... dari exit metro tu menapak sket je utk ke Yoyogi Park ... again, whatever train routes u wanna take, sila refer to Hyperdia.com ... kat situ macam2 route bleh amik .. nak yg cepat, nak yg mahal, yg murah semua bleh pilih... bagi aku yg bajet kurang, aku akan carik the cheapest route

Mase tengah transfer train kat Omotesando, tetiba nampak Odakyu Romance Car yg pegi Hakone berenti ... wahh nampak sangat best ... mampu tengok jer la sebab kitorang mmg takde plan nak pegi Hakone



Harajuku Station

Dari depan Harujuku station tu, kitorang menapak sket ke kanan , nanti jumpe satu bridge kecik .. cross the bridge then cross satu jalan ... then akan nampak satu tori besar belah kanan ... itulah entrance utk masuk ke Yoyogi Park ... tak silap aku ade few entrance nak masuk situ ...yg aku masuk ni akan tembus ke Meiji Shrine dulu ...


Park ni pun boleh tahan besar sebenarnye ... kat dlm tu ade Meiji Shrine ... mmg sakan kitorang berjalan kat dalam tu


It was a long walk .. sayup2 nampak org kat depan sane


Barrels of sake

Yg ni wine rasenye

Tori ni sangat tinggi



Entrance to the shrine

Ornaments and charms sold outside the shrine ... managed to snap few photos before they told us to stop taking pictures ... huhuh tak pasal2 kene marah



I like the two not-so-identical trees on both sides of the shrine ... the security yg jaga here are so stricts .. no aksi2 pelik time tangkap gambar okeh.... this is a sacred place so please behave 

No photo taking allowed once u reach the top most staircase ... diorang ni semua nak pi berdoa ... tourist sila jgn menyebok 


Kluar dari shrine tu, kitorang proceed to the park ... harapan utk tengok sakura kat yoyogi park berkecai bile tengok semua pokok sudah gondol ... tinggal beberape pokok je yg masih ade saki baki bunge


Tempat tu nampak best so kitorang stop kat situ kejap sesambil makan roti ngan air wat alas perut sebab dah lapar yg amat ...










Lepas abis pusing kat dalam tu, kitorang kluar balik ke Harajuku station and menapak ke Takeshita-Dori for people watching :)

18 comments:

  1. wah...kini bersemangat nak hapdate entry trip ke jepun bila tgk gamba lawa2 kat sini. jeles rasanya.

    ps: tetiba rasa rindu plak kat jepun. hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila update dengan kadar segera ren...

      Delete
  2. Time Jm ke Yoyogi Park tu tgh blooming...mmg puas hati lah...pegi hari tu 6 April 2014..nanti Jm kongsi gambarnya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorang pegi yoyogi park tu 7hb april JM .. tak sangka within one day dah abis semua huhuh....

      Delete
  3. saya masih jetlag lagi sebab semalam baru balik dari japan

    ReplyDelete
    Replies
    1. welkam back! menanti entry jepun dari anda pulak :D

      Delete
  4. Seronok nyer datang jepun musim spring.. saya datang waktu winter park di Harajuku ni kering kontang je pokok dia huhuuu... well cantik gambar2 nie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. silap timing kot afif time ko pegi tu... repeat lagik time autumn.. harus lawa

      Delete
  5. wahhh cantiknya bunga tuh....tapi aku tak suka bunga...#modejelessebabtakmerasasakura hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ, jgn jeles.. thn depan ade lagik kan trip cherry blossom hikhik

      Delete
  6. wow...cantekkkkk nyaaaa...sungguh jeles tgk yg ada sakura plus ngan tasik tu....aku ni suka elemen2 tasik ni...mmg tenang jer kannn
    rasa nak jer gi esok...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak gi esok sakura dah takde... tunggu thn depan beb

      Delete
  7. Untung nya dapat tengok sakura ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dapat jugak tengok walaupun tak banyak dah yg tinggal

      Delete
  8. Kitorang sampai Yoyogi Park dah dekat senja. Ada performance apa ntah depan tori gate besar tu. Ramai gak orang. X explore ke dalam pun sebab sume dah beku sejuk.

    Tapi cara ah kan pekena roti & air kat park tu. Hanami walaupun banyak sakura dah togel. Angin kuat sangat kot malam tu yang xdan nampak macam JM. Lawa gambar2 ko beb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kitorang sampai kat situ, nampak stage tu diorang baru nak start pasang ... mcm dah agak mesti ade event ... hahaha kite pegi banyak tempat yg same on the same day tapi mmg tak terserempak langsung

      Delete
  9. Ya Allah cantiknya gambar yg blend mcm2 warna tu. Pink putih hijau kekuningan sekali dalam 1 pemandangan. Nak tgk sakura juga ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Didi, ape kate plan for next year.. it's still not too late :)

      Delete