Nuffnang Ads

November 21, 2014

Autumn Trip 2014 : Day 3 - Deuksugung


Abis pusing kat wall palace tadik, aku terus masuk Deuksugung. Harga 1,000 won saje. Palace ni pun tak besar mane ... kejap je dah abis pusing


*Note to JM, sila bertabah tengok gambar2 kat dalam entry ni yer :P

Semalam tengok entry JM pasal Deuksugung ni ... time die pegi tu dedaun masih kehijauan... but 12 days later ( hari yg aku pegi ni ), hampir semua dah tukar kaler ... ade yg dah hampir togel pun









Deuksugung ni the only palace yg ade western buildings inside



Cantik plak bile kene sunset ray camnih





Port yg bagus untuk amik gambar

Mane2 saje mesti nak berdua ... tensen tau utk org single mcm aku nih


Dah balik semula ke entrance


Souvenir shop yg tersorok

I can never get enuff of this

Okeh habis sudah sesi pusing2 palace ... aku kat dlm tu around 45 minutes je kot ... pastu bile tengok2 balik gambar yg aku dah amik, rasenye sket je kot gambar palace yg aku snap.. the rest are gambar pokok2 ... nampak sangat motif sebenar masuk sini sebab nak memburu dedaun jer ... history tolak tepi huhu

Keluar dari Deuksugung, aku cross the main road and pegi depan City Hall ... nampak mcm ade some kind of festival jer

Depan City Hall a.k.a Seoul Square a.k.a Seoul Plaza

Rupe2nye diorang ade apple festival ... banyak booth jual apple ... besar2 plak tu..


Ade game tutup mate sesambil collect floating apple sebanyak mungkin


Besar2 betul apple diorang

Dari City Hall, aku menapak ke arah Gwanghwamun for my next mission :)


25 comments:

  1. ini bukan takat JM yg jeles... kita pun jeles gakkk.. tak sabarnya nak pegiiiiiii... tapi kita pegi tu baru abis winter... nampaknya kalau nak pegi tgk view camni.. kena pegi lagi la kan... hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi time spring ehh... ok jugak time tu... tak sejuk sangat

      Delete
  2. As salam . Akak tgh plan nk return Seoul during autumn , pi end of oct or early november ok ke ya? Bestnye tgok dedaun tu....teruja akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak... ok dah timing tu... Seoul tengah lawa with autumn foliage

      Delete
  3. tengah duk bayangkan mcm mana ji suk jin boleh pecahkan apple tu jd dua dlm running man.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... kene ade special skill tu

      Delete
  4. susah juga nak bajet kalau nak datang time autumn...ada sesetangah tempat daun dah full merah kuning ada sesetangah tempat belum lagi bertukar kaler...bergantung dengan rezeki juga nie, tapi rasanya kalau datang date mcm azra ni just nice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la mmg payah nak bajet timing ni... sebab kengkadang season pun berubah2 timingnye... payah kite nak predict ... me aritu pegi time tu sebab nak aim ke Naejangsan time peak foliage, which is on the 6th Nov ... if not, i would have gone earlier mase cuti deepavali tu lagik

      Delete
    2. Mmg betul kata smile. Semua ni rezeki. Diriku pun dah teekena...waaaaaa

      Delete
  5. Memang lawa gila kot view dalam tu. Agree with u, never get enough with the view. Aku berdiri bawah pokok daun merah kat Sorak, rasa macam nak bertapa pun ada sibaik tanah al lembap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Secret Garden dalam Changdeukgung lagi lawa sebenarnye.. too bad aku lambat booking, so tak dapat nak pegi.. tapi lepas tu ade org citer sebenarnye boleh walk-in and beli terus tiket kat kaunter.. takyah reservation pun T___T

      Delete
  6. Nice sgt Foliage autumn ni......gambar2 sume cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks... agak lawa jugak la pokok2 kat dlm palace ni

      Delete
  7. Azra, Deuksugung palace ni betul2 dalam city ke? Lawa gile daun merah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah mmg dalam city center ... nak pegi pun senang sebab setempek je dengan subway station

      Delete
  8. Azra!!! berdarah mata i...huhuhu..rupanya early Nov lagi santek!! ok noted...thn depan i plan nk cari tiket early Nov..tak kira!!!! ahaahah

    Tapi bak kata Azra..itu bergantung gak kepada rezeki kerana timing season berubah..itu mmg rezeki Azra lah..maybe sbb penangan 8 kali ke sana hiihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertabah lah JM ... omo, terus nak book utk thn depan plak...huhuh...
      itu la ikut nasib jugak sebenarnye

      Delete
  9. Part saya paling suka dalam entri adalah, apple. apple dan apple. Hahaha. Mahal tak sebiji? Ini kalau gigit mesti padat dan banyak air. Kalau 'balik kampung" mesti beli strawberry. Manis dan besar. Lepas tu memulaslah nak mencari toilet -_-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. me tak beli pun apple tu... sebabnye takut tak abis.. pastu few days after that mmg nak pi outside seoul..kang tak termakan plak... rasenye mcm diorang jual in dozen gitu.. tak jual sebijik2

      strawberry tu mmg buah wajib kene beli kalo pi sane .. besar2 and manis

      Delete
  10. Semuanya cantik belaka gambar ni.

    ReplyDelete
  11. Collect floating apple tu interesting. Ko tak join kah?
    Aku kena pegi jugakkk korea in autumn ni nampak gayanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak join pun .. katenye utk haraboji & helmoni jer
      sila la terjah korea time autumn plak ... some places mmg lawa sangat viewnye

      Delete