Nuffnang Ads

November 12, 2014

Autumn Trip 2014 : Day 1 - Arrival & Myeongdong




2 November 2014



Aku terbang ke Seoul untuk kali ke 8 ... hahaha okeh aku tau aku mmg over sangat merepeat ke south korea berkali2 ni.. tapi ape boleh buat, hati ni sentiasa nak terbang ke sane.. elok2 dah plan nak pi tempat lain, alih2 bile tengok tiket murah, plan lain terus campak ke tepi

Trip ni sebenarnye takde dlm plan.. tapi bile tengok tiket super murah bulan 8 haritu, aku terus tak pk panjang.. kebetulan annual leave ade lagik balance few days kan ... memula tu aku sebenarnye nak pi 4 hari saje ... tapi bile pk2 balik, mcm nak awalkan trip so that bleh stay few more days.. jadiknye tiket yg konon2 murah tadik idok la jadik murah dah bile tukar date kan ... penalty utk tukar date saje dah RM200 ... tu tak masuk difference in ticket price lagik T_T

Anyway, flight aku hari ahad kul 7.35am ... disebabkan aku takut lambat kalau amik the earliest ERL transit dari putrajaya pagi tu, so aku dah siap2 ke KLIA2 mlm before that ... pastu lepak berjam2 kat KFC ... seb baik bukan aku sorang je yg lepak situ ... mengantuk yg amat tapi tempat gitu mane la boleh nak lentok kan.. so aku abiskan mase dengan bace buku, surf2 net sampai kul 4.30am ... pastu gerak pi drop luggage.. skali tengok dah panjang queuenye ... pas beli supply roti sket, then gerak masuk departure hall.. gate kat Q4, mak aii jauh jugak menapak ...

Mase nak boarding, aku dok kat depan2 gate tu, so tak perasan other passengers ... skali bile aku dah masuk flight and duduk kat seat, tetiba je ternampak sorang awek yg mcm ku penah tengok je muka die ... tau tak sape yg naik same flight ngan aku? Si Jea !!!  What a small world kan ... die duduk few rows depan aku ... kat sebelah aku ade sorang adik ni , aku borak2 la ngan die.. turned out die travel ngan Jea jugak... banyak jugak la aku borak2 ngan adik tu.. siap tengok itinerary segala... bile ade kawan utk berborak ni,  idok la rase nerves sangat bile ade turbulence tu...

Aku rase kali ni aku agak kecewa dengan makanan served by AA ... chicken teriyaki tak sedap ... portion kecik takpe lagik as long as sedap.. ni dah la sikit, tak sedap lak tu...


Plane dah start decending ... tak pasti kat mane ni

Kat Incheon dah ni

Masa nak landing tu, skeri sangat sebabnye angin kuat giler ... terase plane tu tak stabil dok turun naik kejap ke kiri kejap ke kanan even dah dekat nak touchdown.. bile dah touchdown tu,  rase mcm angin kuat menolak plane tu from the side sampai rase mcm plane tu nak terpusing ( okeh maybe aku yg over nerves ) ...  tapi bagi aku mmg skeri la.. dah siap ngucap2 dlm hati nih .. alhamdulillah lepas tu plane slow down and nothing happened ... aku je yg dah berpeluh satu badan ... selamat touchdown kat Incheon kul 3pm

Lepas settle cop passport, turun pi amik luggage ... time tu baru la aku sempat pi salam si Jea ... diorang nak pi Seoul naik Arex... aku mcm biase naik bas jer ... malas nak turun naik tangga

Tiket airport limousine bus no 6015 ... harga still 10k won

Sampai kat arrival hall, aku singgah jap 7-E beli susu pisang ( wajib ) and beli travel adapter sebab lupa nak bawak ... tapi yg sedihnye tu, adapter tu aku tertinggal plak kat hostel time nak balik haritu .. melayang 8k won :<

Lepas dah abis pekene my favorite banana uyu, aku amik airport bas ke Kukdo Hotel ... eehh aku tak duduk hotel tu pun ... bas je berenti je kat depan hotel tu, pastu menapak lah aku ke Girls Generation Hostel ... so far ni la hostel yg murah untuk single room. Harga 25,000 won for private room with shared bathroom . Review for this hostel aku dah penah buat tahun lepas. Boleh refer kat sini


Pokok2 dah tukar kaler and banyak yg dah hampir togel

Sunset is approaching

Bilik aku .. abaikan yg bersepah2 tu


Lepas rest kejap , aku kluar pegi Myeongdong nak carik dinner and jamu mate







Pusing lebih kurang, last2 aku masuk Chungmu Kimbap for dinner ... dah naik harga dah skang ni.. satu set dah 7k won . Dulu 6k jer. For direction, boleh refer kat blog Bie . Actually ade 2 outlets Chungmu Kimbap kat Myeongdong ni ... both are selling the same thing with the same price.

Kimbap yg sangat pedas tapi sedap

Perut dah kenyang, boleh la kite balik bilik ... aku dengan gigihnye menapak dari Myeongdong balik ke hostel... jauh jugak rupenye.. tengok kat map mcm dekat jer ... dlm 15 minit jugak kot menapak ... sampai bilik terus pengsan

29 comments:

  1. Azra,

    selamat berkenalan. Aku akan gigih cari ilmu pasal korea. Ini macam kes Bibie Karim jugak ni, balik kampung punya kes

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak .. sila la amik mane2 info yg patut .. tapi my blog takde detail sangat... too lazy to write sebenarnye ..
      Yer, me sekapal dengan Bie ... tiap2 tahun mesti repeat

      Delete
  2. Replies
    1. SS ko bila nak teserempak ngn aku plak? hihi

      Delete
  3. kali ke 8? dasatlah, azra hehehe

    ReplyDelete
  4. Jea kata misteri betul ada orang tegur dia kat Korea hahaha. Aku gi makan kat chungmu kimbap ngn JM aritu tapi kedai yang kecik tu. Bukan yang ko tunjuk kat aku aritu, boleh x tetiba xjumpa kedai tu hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.... kang kalo tak tegur, nanti kene cop sombong lak nak2 plak satu flight kan...
      eehh sebenarnye kan yg chungmu kimbap tu aku pun pi makan kat kedai yg kecik tu.... dah nampak yg tu dulu, terus masuk sebab lapar yg amat dah

      Delete
  5. Adoiii untongla unplanned trip ke koya weiiii. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. konon2 ade tiket murah gitu.. skali banyak jugak aku kene topup sebab tukar travel date

      Delete
  6. kali ke 8? ....ahaha...hanya org tertentu je perasaan org yg pergi korea berkali 2 ni sbb JM pun camtu gak..pergi sekali mesti nk pegi lagi..ntah apa yg best sgt ntah

    Berapa dapat tiket ri tu?

    aha..jejak kasih sama si Jea..ritu JM sama si BibieRR..ahahaah

    hari tu ngeteh ngan Bie kat Chungmu kimbab ni lah ahaha..bis tu ada peluk cium sama Jea x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiket dapat RM409 .. tapi pastu pi tukar tarikh, terus jadik RM889 ... hahaha sampai double dari actual tiket price
      Chungmu kimbab jugak jadik tempat korang ngeteh yer ... tapi tempat tu mcm cool gitu.. sesuai utk beramah mesra

      Delete
  7. KALI KELAPAN? ini tidak boleh jadi! kakjemah boleh jeles tahap langit ketujuh. Memang nangis kalau semua yg pergi autumn trip update belog serentak. Jeles berganda ganda

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan jeles kak jemah .. nanti anda pun akan jadik mcm kitorang jugak.. asyik nak repeat berkali2

      Delete
  8. Kali ke 8? wow...amazing btol...saya baru sekali..tapi memang ada rasa nak repeat balik..btw cantik amek gambar malam kat Myong dong, guna kamera apa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... semua org terkujat dengan no 8 tu... haisehhh termalu sendiri plak huhu
      me pakai Olympus Pen

      Delete
  9. Semua org terkejut bila tau azra dh gi korea kali ke-8..termasuk lah saya...hahahaha. cun tul photo dari atas flight tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... aku ni dah masuk kategory gile korea .. kalau tak, wat pegi berkali2 kan... with the money spent, maybe dah bleh pegi tour europe kot ... tapi takpe la.. maybe rezeki nak jejak negara lain lom sampai

      Delete
  10. kagum aku ngn azra boleh cam ioll..hihi (seriusly ingat kwn2 sekolah dulu yg aku dah lupa..hahaha)

    kapalterbang goyang2 jugak ke? aku ingat smooth je..nampak nau tdo mati..hahahaha


    ReplyDelete
    Replies
    1. peramah tak aku? hahaha
      wehhh ko tak rase ke gegar yg amat mase nak landing tu? ke aku yg over nerbes? hahahaha

      Delete
    2. aku lupa la...short term memory loss..hihi

      mesti ko nmpk aku yg setiap jam bangun nak g toilet kan...hahahha

      Delete
  11. azra ,,

    ngindunye kt myeondong ..next year g 4/10-12/10 .. bawa kekawan ... hehhehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. omo repeat lagik ker? me also going again.. tapi time cuti skolah november

      Delete
  12. rindu kampung..tak nyabo nak balik gak nih..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. dah berbelas kali pegi pun masih rindu-rinduan gitu kan

      Delete
  13. mcm mane nak tahu halal ke tidak eh makanan makanan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. trust your instict .. for me senang jer... seafood, takde letak cik bab , no meat, no ayam... them me telan jer

      Delete
    2. hihi CT kembali ke sini.. nak bace bebetul entry =) nak jot down apa patut ehehe..
      jerit aje "ahjummmaaaa.. gogi shiroryo..' hahaha

      Delete