Nuffnang Ads

November 25, 2014

Autumn Trip 2014 : Day 5 - Naejangsan Part 1


6 November 2014

Hoyehh.. hari yang ditunggu2 sudah tiba. Ni lah sebenarnye highlight of this trip. A trip to Naejangsan on a  'full foliage' day. Naejangsan ni dikatekan the best place to see autumn foliage kat korea nih... located on the far south of Seoul di Jellobuk-do. Nak pegi sini , aku amik KTX dari Seoul ke Jeongeup , then from Jeongeup station amik local bus no 171 yg akan straight pegi Naejangsan.

D = Jeongeup ... quite far from Seoul

Pagi2 lagik aku dah kluar dari hostel and amik taxi ke Yongsan Station ... ni sebab aku takut kalau amik subway, tak sempat nak catch the train at 6.20am ... kang sesia bayar mahal2 for the tix ... seb baik kluar dari hostel, kejap je tunggu dah ade taxi .. time tu around 5.30am gitu ... dapat plak ahjussi drebar yg tak reti omputih ... haisshh mmg masalah sungguh nak communicate dalam bahse korea ni... die siap boleh tanye ape address Yongsan station tu sebab die nak key in dalam Navi system kat dalam taxi tu... aigooo... tulis Yongsan yok (station) saje takleh ker? Aku ingat bile aku sebut Yongsan yok tu, senang la nak locate the place kan ..  tensen je aku nak explain .. last2 aku cakap 'KTX, kicha (train) , jihachul (subway)' ... ahhahaha ... pastu aku nampak die tulis yongsan yok je dalam navi ... dalam hati aku dok berdoa jgn la pacik ni sesat plak...

15 minutes later sampai jugak aku kat Yongsan Station ... taxi fare 7,700 won ... mahal jugak la sebenarnye kan ... aku melepak2 dulu dlm station sesambil tunggu announcement to board the train


Train yg aku naik ni bound for Gwangju ... Jeongeup station is just a few stations before Gwangju ... travel time 2 jam 22 minit ... train fare is 32,100 won one way for standard seat

Dalam kul 6.00am gitu baru diorang buat announcement boleh turun ke platform to board the train








Pardon the paha yg terlebih lemak tu ... legroom dalam train ni mmg luas



Train gerak on time ... aku dok tunggu2 diorang dtg check ticket sebabnye mase aku naik train tadik, takde sape pun check tiket ... so aku pk diorang akan check mase dlm train .. sekali takde pun org dtg mintak tengok tiket .. yg ade hanyelah the stewardess yg dok pass by every now and then .. agaknye time tu la kot die buat headcount ... ntah laa...

Aku dapat aisle seat so agak tak best sebab takleh nak layan view dari luar ... the passenger next to me naik kat the next station .. lepas die naik tu, aku terus zzzz ... ade la sesekali tersedar bile rase mcm train melayang2 gitu ... bile tengok kat display screen above me, train tengah speeding at 303km/h ... mak aii laju jugak rupenye .. no wonder rase mcm tak jejak tanah gitu

Pukul 8.42am, aku sampai kat Jeongeup station .. and ramai sangat2 yg turun kat station ni rupenye .. semua nak terjah Naejangsan ... semua locals except a few tourists termasuk aku

Dari train station tu, cross the road nanti akan jumpe bus stop kat tepi convenience stores .. kene tunggu bus no 171 kat situ ... elok2 je aku kluar dari train station, nampak bas 171 baru gerak dari bus stop tu ... oh no.. nampaknye aku kene tunggu lagik setengah jam laa for the next bus.. ni based on the schedule yg diorang dah tampal siap2 kat bus stop tu... tapi lepas tunggu dlm 10 minit gitu, another bus came ... hoyehh takyah tunggu lame2 ... tambang bas nak pi Naejangsan ni 1,400 won



Jeongeup station is the left most column

Dalam setengah jam jugak la naik bas 171 ni baru sampai Naejangsan ... Naejangsan bus terminal ni is the last stop ... bus penuh tak  hengat .. actually penuh dengan warga tua saje ... kite2 yg dah termasuk dlm golongan remaja tua ni terpaksa berdiri all the way

Bus 171 kaler oren ... nanti nak balik kene tunggu kat tempat bus tu la

Dari tempat bus berenti tu, sila berjalan kaki all the way ... jauh  sebenar2nye .. tapi view cantik so tak rase penat .. sebelum sampai park entrance tu, kiri kanan ade org jual2 segala.. pendek kate mcm pesta lah.. autumn adelah musim persimmon and passion fruits ... rata2 stall jual buah nih



The awesome view starts as soon as you leave the bus ... serius weii Naejangsan ni adelah super lawa ... tak tergambar dengan kate2


Ni lom sampai entrance park lagi ni.. tapi view dah lawa yg amat



Ni baru lepas entrance ... kene bayar 3,000 won sorang nak masuk sini



Dari depan entrance tadik, ade shuttle bus berbayar yg boleh kite naik ... bus tu akan berenti kat tepi tempat naik cable car .. akan tetapi aku nak menapak je sebab nak layan view yg super awesome ... mmg tak rugi menapak walaupun jauh giler okeh ...

Jauh tak jauh, aku menapak dalam 2.6km la jugak one way ... return dah 5.2km ... masak tapak kaki

Jom layan gambar ... aku ni main sesedap rase je letak gambar macam2 size ni ... sila bertabahlah yer







Jaw drop sangat bile tengok view cantek giler camnih nih



Aku suka gambar kapel ni ... so sweet











Jalan ni femes dengan it's tunnel-like view sebab pokok merendang ke arah jalan raya ... and jalan raya tu sebenarnye mmg ade kereta and bas lalu lalang .. akan tetapi ramai org amik kesempatan utk pi tengah2 jalan to snap2 pics ... and suprisingly bus & kete yg lalu lalang tu sangat gigih tunggu sampai jalan clear baru diorang jalan.. siap berenti kasi can org amik gambar semua









Akhirnye selepas menapak lebih dari sejam, aku sampai kat tempat cable car ... sekali tengok2 queue nak naik tu mak aiiiii... mcm ular kene palu... ramaiiiiii sangat org


Arrhhhhhh mmg tensen sangat tengok queue yg panjang mcm ape tuh ... last2 malas aku nak naik sampai atas ... ntah brape lame kene queue tu ...

Okeh kaki pun dah penat yg amat .. tetiba nampak ade Lotteria kat tepi tempat beli ticket cable car tuh .. wah wah ini sudah bagus .. ape lagik terus aku terjah and order shrimp burger + cheese stick ... segala kalori yg dah terbakar sepanjang menapak tadik telah direplenish balik dengan menelan 2 ketul fried cheese stick hahahah


to be continued ...

47 comments:

  1. woww bestnyer g berjalan. memang susah sket nak communicate dgn ajussi, depa tu xpandai bahasa inggeris. Seriously the autumn view is really2 cantik!!

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. sangat2 cun ... aku rekemen sangat tempat ni

      Delete
  3. Masha Allah! Memang lawa sangat2. Xsia2 ko adjust date, xsia2 bayar lebih for KTX sume. Worth it!! KTO pun memang cakap Naejangsan is the best place untuk layan autumn tapi xsangka gini punya lawa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer Bie .. mmg trip worth taken sangat ... aku pun memula ingat tempat ni ala2 overrated gitu kan.. skali mmg lawa giler

      Delete
  4. lawa bangat nih!! kalerful..

    to masuk dlm list in shaa Allah

    ReplyDelete
  5. azra, naejangsan ne salah satu sebab nape aku nak repeat korea lagi (tapi tak tau bila huhuhu)..aku dpt tau tmpt ne sbg tmpt paling best utk layan autumn foliage lepas balik dari trip autumn last year...cisscake, nyesal tak sudah sebab tak buat research dari awal huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku sebelum ni dok survey2 gak la tempat yg best utk tengok autumn foliage ni.. but naejangsan ni sebenarnye tak termasuk dlm list nak pegi sebab mcm jauh and susah je nak terjah ... tapi last2 aku pk dah alang2 pegi time autumn, why not redah je .. sesat tak sesat lain cerita... turned out takde la susah mane nak pegi sini.. cume agak jauh from seoul / busan

      aku rekemen sangat2 tempat ni .. pegi wehh... u will never regret it :)

      Delete
    2. Insyallah satu hari nanti..aku plan kalau dah p naejangsan ne aku dah blh tutup buku utk korea...mgkn 2 thn lagi kot...

      Delete
  6. antara tempat yang nak pergi last year, tapi sebab jarak jauh dan pulun nak cover bnyk tempat skali harung terpaksala dilupakan niat itu..tahniah azra sebab berjaya sudah sampai sini and dpt lihat sendiri keindahan autumn dekat sini. waaaaa mcm nak repeat je berautumn di korea ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sampai jugak ke sini .. harus aku war2kan kat kengkawan so that next time korang plak dtg sini tengok all these beautiful autumn foliage

      Delete
  7. Ini lah tempat JM nak pergi hari tu..tempat yang cantik lepas baca dari website KTO tu....dah masuk dalam Itie!!!!! tapi....huhuhuh....sedih sangat x dapat pergi hari tu...dah boleh guess view memang cantik begini..tak pe JM..sabar...tahun depan kan da lagi

    rasa geram tak..lepas jalan 1 jam tapi bila sampai nak naik cable car,,tgk org mcm semut...same case to us..nak naik cable car di Sokcho 2 jam tunggu baru sampai turn...pastu naik atas x sampai 30 min dah kena turun..kalau ingat balik trip hari mg byk yg lack

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM, kenape tak pegi? me mati2 ingat JM pegi sebab haritu JM ade mention nak pegi kan
      takpe jgn sedih2 JM ... lom ade rezeki tu.. insyaallah tahun cube lagik ... make sure pegi time peak autumn tau, baru lawa yg amat

      mmg frust gak la tak dapat naik cable car tu... sebab dah penah tengok gambo org yg dah pegi *jeling2 kat si Rei* ... mmg lawa sangat view dari atas ... tapi me takut terlame kat situ .. kang lambat plak bleh balik

      Delete
  8. Replies
    1. sangat!!! speechless tengok daun kaler2

      Delete
  9. Speechless tgk gambar u ok. Cantik sangat. Cantik pon xcukup nk describe... Thank you for sharing, kalau saya decide nak ke autumn in my heart in Seoul, saya mesti masukkan Naejangsan ni lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila la masukkan tempat ni dalam itinerary u nak pi time autumn.. mmg speechless sangat ... too beautiful to describe in words

      Delete
  10. Gambar besar-besar gini puas hati tengok. WAJIB masuk dalam itinerary nih untuk jejak seoul next year. Ohseeem sangat view kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah dah ade plan nak pi sane next year ehh.... sila terjah tempat ni ok ... mmg cun sangat

      Delete
  11. wow...lawa gilerrrrr.....ai is jeles okay....

    part remaja tua tu tak tahan....waakakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan jeles... sila repeat ..
      eehh aku nunggu view autumn foliage dari japan ni..

      Delete
  12. ya allah cantik gila tempat ni .....harus terjah sini nxt yr, insya'allah. tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga dapat sampai sini thn depan kak.. kompom takkan nyesal punye

      Delete
  13. Cantiknya .. Mesti tak puas nak tengok . thumbs up

    ReplyDelete
    Replies
    1. rase takmo balik pun ade... rase nak nangis sebab too beautiful pun ade

      Delete
  14. Cantiknya Azra.. terima kasih sebab share, tak semena-mena aku sebak. Ni mmg upacara wajib kalau ke Seoul. Satu nak tanya, tiket keretapi dari Seoul tu beli online ke. Satu lagi, cuma ada 1 train je ke iaitu 6.20?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiket KTX tu boleh beli online
      train ke Jeongeup ni banyak timing .. and banyak jenis ... boleh check timing and fare kat sini :
      http://www.letskorail.com/ebizbf/EbizBfTicketSearch.do

      Search from Yongsan to Jeongeup

      me naik KTX sebab nak cepat sampai .. KTX ni sebenarnye bullet train la.. itu la train yg paling laju setakat ni... train2 jenis lain ade jugak macam Saemaeul ( lajunye mcm train KL-Ipoh tu ) or train Mugunghwa ( ala2 ktm intercity yg slow tu ) .. the earliest KTX train is at 5.20am ... banyak sebenarnye KTX ni .. boleh check timing kat link yg me bagi tadik

      Delete
  15. Kelako weh teringat balik cite jumpa ko kat epot. bdk yg dok yg ko tu tanya aku "btl ke akak td dah 8 kali g korea?'. aku jawab 8 hari kot (sbb ko balik ahad kan). pastu bila pikir balik ko mmg selalu ke korea, sampai guesthouse teros aku bukak blog ko, 8 kali kau! kalau umah mak mertua kat sana mesti ko menantu feberet...hahaha

    ko nak ke tak gambo kita di epot iteww?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.. mesti si yana tu ingat aku kelentong die kekekke...
      haaa gambo tu ko email kat aku boleh? azradiza@yahoo.com

      Delete
  16. perfect timing, awesome picture!
    Subhanallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ... mmg kene timing mase pegi haritu .. sebelum pegi tu mmg dok follow jugak announcement yg diorang buat pasal peak foliage date kat Naejangsan

      Delete
  17. Omaiii...mana gambo tengah2 jln???

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade la sekeping dua tapi tak menjadik sangat sebab cuak2 nak pi tengah jalan hahaha

      Delete
  18. Entry gambar ni memang terbaek okehh...
    Terbaekkkkk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks to those colorful leaves ... one day ko kene pegi gak sini ...

      Delete
  19. Replies
    1. yup... mate tak jemu tengok .. kiri kanan depan belakang semua colorful jer

      Delete
  20. serious memang lawa, dan lemak memang perlu di-replenish ;3

    ReplyDelete
  21. Ya ampun lawa sangat.. bila warna hijau kuning merah oren blended together.. rasa nak experience autumn lagi tp x tahan sejuk mihmihmih. Tp kalau pilih summer mcm aritu kena bersabar sbb kerap hujan. Spring pula mmg x terjangkau sbb x pernah kena dgn cuti. Apapun naejangsan kena masuk dlm checklist hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. time me pegi tu tak sejuk mane pun .. suhu dlm belas2 gitu jer ... tak perlu nak berwinter coat .... me pakai t-shirt and sweater jer
      iye, sila masukkan naejangsan dlm itinerary anda ... tak rugi pegi sini

      Delete
  22. cheese stick lotteria!!!!! itu adalah sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap ... first time aku try tu.... yummy sangat

      Delete
  23. Cantiknya view!!!! Macam memanggil-manggil je nih! :)

    ReplyDelete
  24. Cantek sgt2 tmpt ni. nk menangis tgk...

    ReplyDelete