Nuffnang Ads

November 24, 2014

Autumn Trip 2014 : Day 4 - Samcheongdong


5 November 2014

Hari keempat di Seoul ... energy dah agak kurang sebab banyak sangat menapak for the past few days  ... harinih aku terjah Samcheongdong ... lokasinye in between Gyeongbukgung and Bukchon Hanok Village

Samcheongdong start dari line merah tu 

Direction nak pegi sini, turun kat Anguk station, amik exit 1 ... jalan terus je sampai jumpe simpang yg ade palace wall ... turun right kat simpang jalan tu ... jalan terus lagik sampai la jumpe simpang masuk jalan yg ade pokok banyak2 sederet .. jalan tu entry point ke Samcheongdong ...

Dari Anguk station exit 1 tadik, bile korang jalan terus akan jumpe ni ... kat sini belok kanan

Bile dah belok masuk kanan kat simpang tadik, akan nampak segala bas kluar masuk parking lot Gyeongbukgung ... view kat tepi palace wall ni pun lawa jugak ... tapi kat sini banyak polis dok ronda2 sebab hujung Gyeongbukgung tu adelah Cheongwadae a.k.a The Blue House a.k.a The President's House




Entrance to National Folk Museum ... museum ni kat dalam Gyeongbukgung


Landmark jalan masuk Samcheongdong tu senang je.. nanti akan nampak kedai Cath Kidston kat tepi jalan .. masuk la jalan tu yer



Bile dah masuk jalan ke Samcheongdong tu , nampak pokok tersusun elok je kat tepi2 jalan ... kat sini banyak cafe & tempat2 makan ... dlm Running Man ade satu episode yg diorang kene pegi makan kat restaurants kat sini


Restaurants kat area situ

Kedai2 cosmetics pun ade gak



Jalan tu kalau pegi straight lagik akan sampai ke Samcheongdong Park .. akan tetapi aku dah tak larat nak menapak, so patah balik semula ke main road... tapi mase nak patah balik tu, tetiba je mcm ramai plak tour group dok berkumpul kat satu tangga yg menuju naik ke atas ... aku pun curious la jugak nak tau ape yg ade kat atas tu

Nampak tak ade tour leader dok pegang bendera kat belah kiri tu

Sebab nak tau ape menda yg ade kat atas, gigih jugak la aku mendaki tangga ni


Ohhhh...rupenye tangga tadik menghala ke one of the 8 photospots kat Bukchon Hanok Village ... aku dah penah sampai sini back in 2011.. tapi time tu kitorang dari belah atas


Dah alang2 sampai tu kan, aku pun terus naik sampai atas ... sebabnye atas tu kompom view lagi cantik dari kat bawah nih ... and true enuff, view dari belah atas tangga tu adelah superb ... berbaloi mendaki sampai mengah2 aku



Hati aku tergerak2 nak pusing Bukchon plak .. tapi memandangkan energy dah kurang, so toksah la nak menyeksa diri sendiri ... jadiknye aku turun balik ke bawah


Tadik aku ade mention Running Man ade wat shooting kat sini kan ... ni haaa one of the restaurants yg diorang pegi .. siap ade logo Running Man lagik kat bunting depan kedai




View from this side mmg lawa






Dari Samcheongdong, aku patah balik semula ke Anguk station ... sampai kat station tu, aku cross the road and masuk ke Insadong

26 comments:

  1. Mmg kena terjah sini...kata peminat tegar RM giteww

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2 ... tapi jauh jugak la kene menapak

      Delete
  2. cantiknyaaaaaaa dedaunn ituewww~

    ReplyDelete
    Replies
    1. org2 sane mmg pandai buat town planning kasik semua nampak nicely placed gitu

      Delete
  3. cantik..kombinasi pokok2 berdaun kuning dgn the palace wall...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ... me suka jalan2 kat area sini

      Delete
  4. FRUST utk kali ke 3..JM tahu pasal Samcheongdong ni dari blog Azra gak dalam entri thn 2011 if i'm not mistaken..Azra ada mention time Autumn vie lawa kat sini. So mmg dah stop di Angguk Station tu nak ke sana TAPI....ada tapinya..x per lah JM simpan sendiri je..end up pegi jalan2 kat Insadong

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala JM, jangan la frust2 ... lom ade rezeki tu .. insyaallah next trip maybe :)

      kenapekah tak dapat nak pegi tu? ala citer la, citer la

      Delete
    2. JM. ..
      Cecita gak. Nak tau gak napa...

      Delete
  5. Pernah terjah ke sini masa pergi Summer 2012 dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. me rase tempat ni ape2 season pun nampak lawa

      Delete
  6. muda2 kan polis2 dia..hehe

    last year aku nak p carik 8 spot tu, penat panjat bukit/tga. jumpa 1 je pastu teros balik..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. muda2 pastu hensem ala2 sudah buat faceoff gitu...hehehe
      hahaha 8 spots tu mmg haru mencariknye.. tingat aku pestime pegi ... mmg gigih mencarik sampai berjam2 kat bukchon tu

      Delete
  7. arghhh tension. kenapa March dulu pegi tak terbaca pasal Samcheongdong. Padahal area Gyeongbukgong & Insadong tu kira dah tawaf dah kan. tunggu jugak kalau azra pergi melawat rumah Roommate heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz, me tak layan Roommate ... so mmg takde pi mane2 tempat yg related to this show unless kalo kebetulan la

      Delete
    2. Azra...sila roger2 if terpergi rumah roommate plisss

      Delete
    3. HAHA syieda tgk ek? Naz duk la feeling feeling tgk cerita tu

      Delete
    4. Ni ha add rumah tu. Kot korang nak terjah nanti kan Naz & Syieda.

      http://managerhyung.blogspot.com/2014/05/roommate-glamorous-house-for-roommate.html?m=1

      Delete
    5. wah nampaknye semua org layan roommate nih...best ker ? aku ni tak penah tengok pun

      Delete
    6. Tapi aku layan season 1 je la. Yg ni x follow. Sbb mcm ntah apa2 je roommate nya.

      Delete
  8. Aku cuci mata tengok polis kat Anguk Station haritu sementara tunggu traffic light hijau. Tetttt. Terima kasih kerana ambil gambar Samcheondong yang sangat lawa ni. Terubat luka di hati gambar aku yang tetiba hilang haritu. Aku round sampai kat area Cook'n Heim je sebab memang xlarat nak naik sampai Bukchon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian kat ko penat2 jalan pi samcheongdong last2 camera wat hal ... tapi mmg agak jauh kan nak menapak pi situ

      Delete
  9. Follower #216.
    drshikinzainal.blogspot.com
    Keep in touch.

    ReplyDelete
  10. view untuk autumn memang tak akan mengecewakan kita!
    mrs pefeeling jenjalan kat sini sambil layan coffee oh nikmat giler rasanya hiks

    ReplyDelete
  11. Hee. Tingat kenangan jalan2 di bukchon vill bersambung ke samchendong dan terus terjah gyeongbokgung. Siyes mmg jauh tp sbb pemandangan autumn yg cantik, rasa penat tu ditutup oleh rasa kagum. Korea dan tangga dan slopes yg berpisah tiada. .hehehe

    ReplyDelete