Nuffnang Ads

November 28, 2014

Autumn Trip 2014 : Day 6 - Metasequoia Road


7 November 2014

Harini konon2 nak bangun awal, skali celik2 mate je dah kul 7.00am .. dah tu boleh golek2 dulu atas katil tu sesambil amik mood nak masuk bilik air ... last2 kul 7.30am jugak baru abis mandi... aku tak sempat nak siap2 lagik tetiba je owner hostel tu datang ketuk pintu bilik inform breakfast dah ready... on time betul la diorang nih

Dah siap2 ala kadar, aku terus naik atas for breakfast... owner hostel tu buat kari versi korea + ikan bilis yg die dah goreng semalam + nasik putih ... memula tu die suh aku makan sorang... pastu since aku sorang je guest kat situ, aku ajak la die makan sekali... sesambil layan borak semua... sorry gambar makanan takde sebab aku lupe nak snap... tetiba rase berselera je makan kari tu walaupun tu adelah kari carrot + potato saje ...sesambil makan tu aku citer la plan aku harini nak pegi Damyang ... wah bersemangat die bukak peta semua tunjuk tempat2 menarik yg aku boleh cover ... pastu die siap cakap sehari tak cukup untuk cover area Gwangju tu.... katenye kalau datanag lagi next time, spend at least 3-4 days to visit tempat2 best kat Jeolla ... iyer lah.... nanti aku plan next trip plak yer

Abis makan, aku masuk bilik siap2 utk check-out ... around 9.15am gitu aku turun bawah and terus check-out ... memula tu the owner cakap nak hantar aku sampai bus terminal, tapi aku cakap takpe aku takkan sesat punye ... huhuhu.. punye la over concern kan ... pastu die siap bagi info cemane nak gi Damyang naik local bus ... memula aku plan nak naik express bus... tapi die kate ade je local bus pi Damyang ... murah sket dari express bus ...so ok la aku follow his advise

Sampai kat depan bus terminal, lagi skali aku masuk tourist information center just to double confirm bus stop untuk tunggu bus pi Damyang ... ahjumma kat dalam tu tak reti speaking english pulak ... ni ahjumma yg lain dari semalam... tapi seb baik die paham kite cakap omputiih, cume tak reti nak reply kot .. so die main tunjuk2 jer ... bus stop tu betul2 kat depan tourist center tu ... dari sini aku kene naik bus no 311 ... bas kaler purple

Elok2 je aku sampai depan bus stop tu, bus 311 sampai ... aku sorang je yg naik ... tanye ahjussi drebar bas tu brape tambang pi Damyang Bus Terminal, die kate 2,500 won ... ahjussi ni pandai cakap english ... hebat2 huhuh... journey ke Damyang Bus Terminal dalam 40 minit gitu ... takde announcement dalam english but the led display kat depan sekali ade tulis name next stop in english .. so mmg kene perati betul2 la name2 stop tu

Sampai kat Damyang bus terminal, bermula la sesi menapak untuk hari ini ... plan aku harini nak terjah Metasequoia Road ...  mengikut KTO, ni antara jalan2 kat korea yg view paling best ...nak pegi sini, keluar dari bus terminal tadik, belok kiri... then jalan terus je sampai jumpe jalan yg ade pokok2 metasequoia sepanjang2 jalan ... follow the road until the main highway .. cross the highway ( ade traffic lite, jgn risau ), menapak sket je then finally sampai la kat Metasequoia Road

View dari dalam bas ke Damyang

Damyang Bus Terminal ... kecik ala2 pekan koboi jer 

Jauh jugak nak kene menapak

Sape2 nak terjah sini tahun depan time autumn, jangan lupe pegi Bamboo Forest

Ni starting point jalan metasequoia ni




Jalan ni sebenarnye takde walkway langsung ... mmg kene berjalan kat tepi2 jalan tu ... seb baik la kereta tak banyak.. tapi cuak jugak la bile sesekala lori besar pass by...



Highway yg ade pokok2 lawa kiri kanan jalan

Lepas cross the main road, menapak sket je then finally sampai la ke tempat yg dituju

Tadaaaaaaaaaaaaa......Ni the first lane yg aku jumpe... masih ade yg hijau2 lagik

Dari situ aku menapak sampai main entrance  ...  sampai kat entrance, ade ahjussi security nampak aku dok amik2 gambar kat depan first lane tu.. sekali die tanye ( in korean la and aku translate ), ahjumma (die panggil aku ahjumma, sedey tau ) nak pi mane tu? Area tu takleh pegi ... pegi yg belah sane punye ... haaa gitu la lebey kurang ... hahaha aku pun ne, ne ... baiklah ...rupenye yg betul2 punye adelah on the other side ...mmg awesome sangat view pokok2 metasequoia ni ... ohh nak masuk sini kene bayar 1,000 won ... metasequoia road ni panjang jugak.. tapi aku menapak sampai 1.4km jer... penat wehh nak menapak sampai ujung... aku tengok kat map macam dalam 2.5km gitu

Yang ni sebenarnye part yg boleh masuk


Pokok2 sayup mate memandang



Part ni dah agak jauh dari entrance tadik... org pun dah tak brape nak ada sangat


Percubaan zoom pakai lense 40-150mm ... emmm mcm tak brape best .. setting tak betul, kaler tak naik

Oppa ni usung camera gedabak .. malu plak aku nak amik gambar lelebey 


2 Days 1 Night ade buat shooting kat sini


Tak puas tengok view kat sini


Sejam lebey jugak la aku dok ronda2 dalam deretan pokok tu ... plan asal aku just nak cover road tu jer.. pastu terus nak balik ke Seoul amik bas pukul 3pm .. since banyak mase lagik, aku pun pi melepak kat Droptop cafe kat area metasequoia road  tu ... perut pun dah lapar, kaki pun dah agak penat, so mase utk rest kejap ... kat situ mmg ade few cafes & convenience stores ...


Aku order drinks ape ntah + honey & cheese bread ... yummehhh

Dalam pukul 1.45pm gitu aku pun terus gerak nak balik ... tapi cemane nak balik ikut jalan tadik sebabnye tadik aku masuk ikut first lane yg sememangnye off limit ... takkan nak jalan tepi2 hihway tu kot? ok blur jap ... nak tanye lebey2 kat security tu kang, nanti aku plak tak paham ... sesambil dok berjalan dari Droptop menghala ke jalan besar highway tadik, aku dok tengok2 ade tak org local yg menapak jugak... sekali nampak ade satu kapel menghala ke arah jalan besar tu.. nampak die tanye something kat ahjussi security tu ... wahh pantas aku menapak pi menempel tepi diorang yg tengah tunggu traffic lite untuk cross the road ... rupenye on the other side of the highway ade satu lagik attraction yg menarik jugak .. die macam tali air versi cantik ... katenye untuk elak banjir time hujan... owner hostel yg aku duduk kat Gwangju tadik ade mention pasal tempat ni.. name tempat ni Gwanbang Je-rim ... since dari jauh nampak macam lawa, aku decide untuk ronda2 area tu kejap

Annyeong .. till me meeat again 

14 comments:

  1. annyeong..gambar2 ini membuatkan gua lagi penasaran ke KOrea

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat ni mmg lawa ... tapi mmg agak jauh la nak pegi

      Delete
  2. Kemain cantek dedaun tuh...ooooohhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantik sangat ... rase takmo balik pun ade

      Delete
  3. Omo! Xbaik ko dera mata kitorang pepagi ni. Metasequoia ni aku rasa lawa gak kalau togel2 tu disalut snow. Sedapkan hati sendiri sebab nanti ni gi time winter kan. Hahaha. Aku nak tengok tali air versi cantik. Ppalli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rase time winter pun cun ... ade diorang letak gambar time winter.. lawa gak wehh nak2 time bersnow tuhh

      Delete
  4. Azra menapak sekali dengan backpack lah ye...Bamboo forest tu untul 31 okt je..plan nak pegi on Nov so mmg x sempat lah. Fuhh..memang cantik view kat sini. Suka cara Azra travel :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer JM, me menapak dengan backpack kat belakang ... sebabnye kat bus terminal tu takde luggage storage .. seb baik bawak baju selai dua jer tapi paham2 la kite pompuan kan ... dlm sikit2 tu pun ade rase berat jugak la

      Delete
  5. Salam Kak Azra. Boleh minta email address akak? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam alia ... my email add : azradiza@yahoo.com

      Delete
  6. Cantiknya pokok2 dia. Tegak lurus semua. Malaysia tak nak ke tanam pokok sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la... sedap mate memandang ... kite kat mesia lom sampai tahap nak tanam pokok2 lawa gini kot...

      Delete
  7. memang rezeki berpihak pada azra...
    dari mula mrs baca trip autumn ni sampai sekarang..semuanya tempat yg azra pegi view nya subhanallah
    dan mrs paling suka gambar oppa usung camera gedabak itu! rasa nak menangis tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah trip haritu mmg timing agak kene

      Delete