Nuffnang Ads

June 03, 2015

Japanese Alps Trip 2015 : Day 3 - Nawate Street



On da way balik ke hotel dari Matsumoto Castle, aku pass by satu lorong kecik ... sebelah lorong kecik tu ade bridge crossing sungai / longkang ... mase kat atas bridge tu tetiba nampak macam menarik pulak belah belakang rumah / kedai kat lorong kecik tadik .. terus aku patah balik sesambil tengok map ... rupenye name lorong tu is Nawate Street ... shopping street with old style buildings ... tapi kat Nawate Street ni banyak pulak menda2 yg related dengan katak ...

First yg aku nampak adelah this katak statue ... sekali tengok terus teringat citer Naruto







Mase aku sampai banyak kedai dah tutup ... so aku pusing2 gitu jer la .. last2 masuk kedai buah beli strawberry










Lepas pusing2 lebih kurang, aku straight balik bilik.. tak larat sangat dah nak menapak


Strawberry ni manis sangat ... 250 yen

Single room ... 5,400 yen per nite

Seciput jer ruang dlm bilik ni .. tapi utk harga mcm tu, still acceptable la 

Sebab dalam bilik takde microwave, aku terpaksa improvise cara utk panaskan nasik goreng brahim .. aku panaskan air dlm electric kettle pastu rendam pek nasik goreng tu dlm 10 minit gitu ... nasik baik masak jugak ... so mlm tu dinner dengan nasik goreng untuk kesekian kalinya

Lepas dinner, aku naik ke laundromat kat tingkat 8 utk basuh baju .. tapi laundry plak ade 2 washer ngan 2 dryer jer .. jenuh aku turun naik lift nak tunggu turn .. last2 almost 8:30pm jugak baru abis basuh .. aku dah malas nak tunggu turn utk guna dryer so aku hang aje baju2 kat dlm bilik .. seb baik sempat kering besok pagi tu ... end of day 3

13 comments:

  1. Price bilik tu agak murah. Actually, harga bilik hotel di Jepun agak berpatutan. Saya pernah bayar Nikko Osaka pada harga RM320 semalam dan satu hotel 5 bintang di Ikebukuro Tokyo pada harga RM350 (Double Ovcupancy). Terbaik laa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenye kalau luar big cities mcm ok jer harga hotel kat sane ... hotel kat matsumoto tu pun mmg within that price range jer .. tapi mmg banyak betul hotel within the JR station tu ... sampai tak tau nak pilih yg mane satu

      Delete
  2. tempat tu ada kaitan ngan katak ka.. ntah lama jalan tu pun maksud katak.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la... ni baru nak carik2 history pasal nawate street tu

      Delete
  3. strawberry tu nampak sedap sgt! lepas dah makan strawberry kat seoul dulu, terus rasa strawberry kat malaysia semua tak sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rase season and temperature lain kot tu yg buat strawberry kat belah2 sane lagik best

      Delete
  4. Jepun suka buat shopping street cam gitu..old style..menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann... pandai diorang tarik tourist ... agak2 kalau kat mesia buat rumah2 lame jadikan shopping street, ade laku tak huhu

      Delete
  5. Salam Azra,
    Best trip ni. Seronok baca. Apa nama hotel yang ni? Insyallah Spring next year nak ke sini jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jugak... nama hotel kat Matsumoto ni Ace Inn Matsumoto

      Delete
  6. Salam kak azra.. apa nama hotel akak menginap ni yea? Sbb saya nak ke sana nanti..

    ReplyDelete