Nuffnang Ads

June 06, 2015

Japanese Alps Trip 2015 : Day 4 - Kamikochi Part 2


Lepas berenti amik nafas sekejap, aku menapak semula menghala ke arah Kappabashi  tapi jalan ikut the other side of the river .. plan asal nak menapak sampai ke Taisho pond terus kensel ... mmg terase ilang mood bile asyik hujan berenti hujan berenti pastu cuaca suram jer






Along this side of the river banyak hotels ... aku sempat berenti lepak2 kat depan one of the hotels sesambil curik2 pakai wifi ... aku agak tak puas hati dengan pocket wifi yg aku rent tu sebab kat Kamikochi ni langsung takde signal ... so terpaksa la menumpang free wifi hotel


Nenek2 yg gigih nak melukis dlm hujan2 tu




Dedaun baru tumbuh




Dekat2 nak sampai ke Kappabashi, hujan start turun mencurah2 ... aku dah takde hala tuju, so terus pegi balik ke bus terminal and tumpang berteduh dalam bangunan information center



Tak lama lepas tu, hujan stop ... pastu bile intai2 kat luar, ehhh tetiba je dah nampak langit biru ... wahh ceria sangat aku ... terus menapak semula ke tepi sungai dengan harapan kabus tebal tadik dah hilang


And bile sampai tepi sungai tadik, aku sangat happy sebab sipi2 sudah nampak gunung dengan snow yg tak brape nak ade dah tu



Ape lagik aku terus menapak semula ke Kappabashi

Awan masih lagik banyak time nih

Kat area Kappbashi ni banyak tempat duduk ... basically semua org duduk situ sebab nak tunggu timing cun utk amik gambar ... dah la awan masih lagik banyak so masing2 dok tercongok kat situ jer la sesambil minum kopi panas ... tapi bagi aku dok lame2 kat situ pun takpe sebab tak puas tengok gunung ganang nih .. rase tenang, sejuk, damai je jiwa





Kat sini pun ramai atok nenek tengah dok melukis .. cantik2 pulak tu lukisannye







Gambar last sebelum say bubbye kat Kamikochi

Finally menapak semula ke bus terminal utk tunggu turn naik bas






Pukul 3.00 bas sampai kat platform no 4 ... pastu org yg jaga bas tu start panggil nombor utk naik  bas ... mase aku dok nunggu tu, ade sorang macik jepun ni dtg tanye aku , aku paham ke ape yg tukang jaga bas tu cakap ... aku tanye die balik, the bus is going to Shinshimashima bus terminal right? ha'ah die kate ... pastu tak sempat nak sambung borak sebab elok2 je nombor aku kene panggil.... seb baik tang nombor tu tukang jaga bas tu sebut in English huhuh

Last glimpe of the mountain from inside the bus ... bubye and till we meet again 

On the way ke Shinshimashima bus terminal, memula tu mcm nak tido tapi bile tengok view kat luar, mmg terus ilang rase ngantuk




Kat bus terminal ni pun ade locker

Tak lame lepas tu train Kamikochi Line sampai ...




Layan sawah pagi on the way balik ke Matsumoto




Dengan ini tamatlah sudah kisah day trip ke Kamikochi ... kalau ade rezeki dan kelapangan, aku teringin nak repeat semula Kamikochi sebab tak puas tengok view time takde kabus tu and tak sampai hajat nak menapak sampai Taisho pond... maybe time autumn ker ... i bet tempat tu mesti super duper lawa dengan daun bermacam2 kaler ...and kalau boleh aku nak overnite kat sane so that boleh explore more places kat situ .. chewahh tu die angan2 ... asyik nak merepat jer kan  ... petang tu balik bilik makan2 sket pastu start kemas2 bag sebab besok nak kene check out early utk amik train ke Shinano Omachi ... another long journey awaits me tomorrow :)

End of day 4.

9 comments:

  1. Sangat menarik journey kau. Tempat2 yang aku tak pernah dengar. Cantik pulak tu. Aku nak aim satu hari di musim autmn jugaklah ke Japan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisahnye nak merawat hati yg luka sebab tak dapat tengok swiss alps .. so dapat tengok japanese alps pun jadik laa... itu yg main terjah mane2 tempat yg bleh tengok gunung ganang bersalji segala...

      Delete
  2. Tak try melukis sekali? mana tahu ada bakat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takat lukis org lidi boleh la kott hahaha

      Delete
  3. cantik..autumn mesti cantik lagi kan..repeat jgn tak repeat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. confirm... dah tanye2 encik google.. tempat ni mmg lawa time autumn...
      tunggu ade rezeki lebih lepas ni :)

      Delete
  4. berjaya jugak ambik gambar bila hujan stop.. boleh tahan jugak cantiknya..

    ReplyDelete
  5. prihatin nye makcik jepun tu! suka!

    ReplyDelete
  6. lawaaanya lawanyaaaa !!!! mmg jepun ni Allah kasi negara cantik.. semua cntik tp ujian pun ada.. adus !! mmg rasa xnak balik kalo gini kan..

    ReplyDelete