Nuffnang Ads

June 30, 2015

Japanese Alps Trip 2015 : Day 6 - Shirakawago Part 3

Keluar dari Kanda House, aku continue lagik pusing2 Ogimachi village tu .. tapi kali ni langkah makin laju sebabnye bile tengok jam aku ade lagik setengah before meeting time kat tempat parking bas ... serius mmg rase tak cukup mase sangat ... banyak lagik ceruk2 kampung tu yg aku tak sempat nak terjah







Nun kat belah atas sane viewing point yg aku pegi awal2 tadik


Rumah ni siap berekon bagai lagik

Main street of Ogimachi village

Kat main street Ogimachi village ni, banyak kedai souvenirs .. aku hanya sempat masuk 2-3 kedai and sempat rembat sebijik fridge magnet jer

Masa dalam bas tadik, Yamamoto-san ade sebut pasal ade satu rumah kat village ni dlm process nak tukar bumbung  ...  katenye tak senang nak witness this event sebabnye setiap bumbung rumah can last up to 30 years ... perrhh lame betul tahan bumbung rumah diorang ni ... bumbung rumah diorang ni made of sejenis grass .. tapi aku lupe dah ape name die ... kene check google balik

Anyway, rumah yg tengah tukar bumbung tu betul2 kat hujung the main street ... ramai jugak la yg involve utk buat menda alah nih ... pastu macam2 alatan diorang gune



Okeh dah abis snap2 kat sini, aku pun gerak semula ke tempat parking bus





Tempat untuk beli tiket bas kalau pegi sendirian berhad

Pukul 4.15pm bas bertolak balik ke Takayama ... mase balik ni Yamamoto-san dah takde membebel dah ... semua org layan perasaan masing2 jer ... aku plak sibuk dok amik gambar jer





Sampai kat Takayama, bas drop kitorang kat depan JR station .. lepas say babai kat Yamamoto-san, terus  menapak balik ke hostel ... sampai hostel, amik kunci and terus landing atas futon yg empuk and gebus... terus rase takmo keluar bilik dah




Untuk sesapa yg nak ke Shirakawago naik bas biasa, ni die punye schedule .. sorry gambar kelam sket




26 comments:

  1. Autumm atau winter mesti tempat ni lagi dramatik kan Azra? * saja mebako suruh repeat visit πŸ˜†πŸ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok kat blog Syieda, mmg awesome sangat view time winter ... tu dah dok citer2 nak repeat lagik

      Delete
  2. OMG, membaca blog ko terjah japanese alps ni membuatkan hati nak beli tiket ke Jepun je. Cantik gambar2, puas hati aku menatap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi laaa... mmg tak rugi .. view cantik

      Delete
  3. Series mmg teringin nak pegi shirakawa ni. Lawa baqhang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2 ... aku rase time winter kot paling best viewnye

      Delete
  4. shirakawago ni semua musim pun cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ... itu yg buat aku rase nak repeat setiap musim hahaha

      Delete
  5. lama tahan bumbung rumah tu ya.. patung apa tu? macam panda

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu patung tanuki ( raccon-dog ) ... patung ni mmg banyak org jual kat sane

      Delete
  6. Bagus kan sume pun pakai safety helmet. Walau buat kerja dalam kawasan ala kampung. Kena jejak sini juga ah suatu hari nanti. Makanya haruslah gigih bekerja penuhkan tabung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. respect lah sama diorang punye work ethic

      Delete
  7. ko dok hostel mana kat takayama? aku mmg cari bilik yg ada futon cenggitu.

    ReplyDelete
  8. Tempat ni memang wajib pergi. Wishlist, check! tengah berkira-kira patut pergi time winter. Tapi sejuk sejuk menggelatar pulak nanti dibuatya T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun dah masukkan dlm list utk repeat time winter.. kompom cun walaupun dah tau mesti sejuk gaban punye

      Delete
  9. Subhanallah cantik nya semua...

    ReplyDelete
  10. That's how i love japan , Looks peaceful and of course their culture kan .. hehe

    http://syamsiddhuha.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Wowww. Lawa gila village dia. Tapi tgk village tu teringat ada satu cerita hantu jepun ni. Tajuk dia tatami kot. Tambah2 bila tengok terowong kereta tu. Hihiiii.
    Kalau tau ada tempat mcm ni dulu, mesti dah masukkn dlm my trip ke jepun dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa cerita hantu jepun apekah itu?
      tempat ni mmg lawa ... agak jauh dari tokyo but for me still worth utk pegi

      Delete
    2. Eh, silap tajuk. Kakashi kot tajuk dia. Hihiii

      Delete
  12. nanti nak mintak contoh itinerary boleh tak? hihi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2 ... nanti bagi email yer.. i boleh emailkan the itinerary

      Delete
  13. wah terujanya tengok tempat ni.

    ReplyDelete
  14. tempat ni time x der daun luruh cherry blossom and snow pun dah lawa sgt. inikan pulak time musim2 ni nanti. seyes sangat tertarik nk datang sini. thanks for sharing :)

    ReplyDelete