Nuffnang Ads

June 08, 2015

Japanese Alps Trip 2015 : Day 5 - Tateyama Kurobe Alpine Route - Kurobe Dam



Day 5 - 20 May 2015

Hari yg di tunggu2 dah tiba ... ini adelah highlight of this trip ... one day tour along Kurobe Alpine route .. start dari Shinano-Omachi sampai ke Toyama ... trip ni mmg banyak kene turun naik macam2 transport ... boleh refer gambar kat atas ... detail info boleh amik kat sini https://www.alpen-route.com/en/

Pukul 6.45am gitu aku dah siap2 utk check out ... then terus menapak ke Matsumoto Station ... sebab tak reti nak beli tiket pakai vending machine, aku terus ke ticket office utk beli tiket ke Shinano-Omachi ... seb baik queue untuk beli tiket tak lame ... pacik jual ticket tu pun bile sebut Shinano-Omachi , die tak banyak tanye terus issue tiket ... harga tiket 670 yen

Lagi sekali tiket mmg takde tulis english langsung

Macam biase aku tapau sket ape2 yg patut from the konbini pastu terus pegi ke platform no 6 ... nampak train dah ade so terus masuk .. sekali dah almost penuh .. nasib baik la boleh selit2 lagik ... tak larat aku nak berdiri... 1 jam tu journey nak pegi Shinano-Omachi ni



 View dari dlm train mmg takde sebab seingat aku, aku mmg tersengguk2 dlm train ni layan mata ... serius time ni dah start rase penat satu badan ... padahal baru separuh trip nih ... another 4 days to go

Anyway, after 1 hour, aku sampai ke Shinano-Omachi station ... keluar2 je dari train and masuk station, terus blur tak tau mane nak tuju... nampak ade ticket kaunter, terus masuk and tanye mane nak beli tiket untuk tour Kurobe Alpine Route ni ... seb baik la tukang jaga tiket tu layan baik .. die kate kat station tu boleh beli tiket bas sampai ke Ogizawa saja ... kat Ogizawa baru boleh beli tour tiket untuk sampai ke Toyama ... pastu die kate tiket bas ke Ogizawa kene beli dekat booth kat luar station belah kiri ...

Baiklah ... aku suka explanation cam gini... lengkap dan padat ... so aku terus keluar dari station and dah boleh nampak booth kecik utk beli tiket bas ke Ogizawa kat belah kiri ... sebenarnye ade signboard besar kat booth tu huhuh...  and yg buat aku tak sabar2 nak start the tour ni adelah kerana keluar2 station je dah boleh nampak snow-capped mountain ... serius excited sangat time tu


Ikutkan schedule yg aku dah study awal2, bus akan gerak kul 9.05am ... aku sampai situ around 8.15am ... mmg sengaja amik train awal sebab aku nak kene pegi arrange baggage delivery dulu ... idok la aku nak angkut anak tapir berbelas2 kg tu kan sepanjang2 tour tu ... kat belah kanan station tu ade kedai souvenirs merangkap kedai handle baggage delivery name Alps Roman Kan


Kedai souvenir merangkap baggage delivery service

Kat kedai tu ade dua org macik yg handle bab luggage ni... aku rase diorang macam tak reti omputih sangat nih ... sebab bile aku cakap aku nak deliver bag, die terus bagi map alpine route tu and suh aku tunjuk nak deliver kat mane ... aku cakap deliver sampai Toyama ... pastu die tanye 'Hotel?' ... aku cakap Toyoko-Inn Toyama ...pastu die kate good good ... bla bla bla in japanese ... then 'deliver straight Toyoko-Inn' ... then sambung in japanese lagik ... oklah aku buat2 paham yg diorang akan hantar beg aku direct pegi Toyoko-Inn ... pastu terus die ketuk2 calculator tunjuk 1,300 yen ... so untuk bekpek aku yg 45L tu diorang charge 1,300 yen .. aku kene isi borang kecik ... kene tulis name and name hotel kat situ... pastu nanti mase kat hotel bile nak amik beg kene tunjuk borang kecik tu... then settle ... lega sket bahu takyah pikul beg berat itu ... bubbye bag .. i'll see you later this afternoon

Lepas tu baru aku pegi beli tiket bas ... tak rushing sangat sebab banyak mase lagik ... tiket bas dari Shinano-Omachi ke Ogizawa 1,360 yen

Tempat beli tiket bas ke Ogizawa ... ni pandangan dari entrance station



Sementara nak tunggu bas sampai, aku melepak saje kat waiting room .. nak tunggu kat luar sejuk plak .. kat waiting room ni siap ade cafe ... ohh locker pun ade kat sini walaupun tak banyak .... ade information counter jugak tapi mase aku sampai tu tak bukak lagik .... sesambil tu, sempat la aku go thru timetable utk alpine route ni .. aku mmg dah print siap2 timetable ni and dah study sebelum dtg lagik

Dah siap tande sekian2 time utk sekian2 route .. tapi at end of the day, tak semua aku follow 


Around 8.55am bas sampai ... ramai jugak yg naik bas ni




Shinano-Omachi station

Bas ni lalu jalan kampung ... sempit je jalannye... dah tu mmg mendaki bukit jer la




Sudah sampai Ogizawa station ... tak lame sangat naik bas ni.. dalam  45 minit gitu jer


Dekat Ogizawa ni barulah boleh beli tiket untuk the whole route .. aku beli tiket untuk one way route dari Ogizawa sampai ke Toyama ... harga 9,490 yen ... dekat tiket ni ade barcode .. so every time nak naik ape2 transport, diorang akan scan tiket kite dulu


Ogizawa station .. ticket counter yg kat belah kiri tu

View dari depan Ogizawa station

First destination dari Ogizawa station ni adelah Kurobe Dam .. dari sini, kene naik trolley bus ... memula tu aku wonder jugak cemane rupe trolley bus ni... sekali rupenye mcm normal bas jer cume bas ni powered by electricity ... ade wire connected to the bas, ala2 macam tram .... masa naik ni agak skeri jugak sebab trolley bus ni lalu ikut dalam underground tunnel ... bas ni tak banyak seat so ramai yg suka berebut2 ... tensen plak .. rilek2 sudah .. 16 minit jer pun

Beratur nak naik trolley bus

Dah dalam bas ... mmg penuh dengan tourist jer la

Turun bas, aku follow the crowd ... hajat dihati nak pegi ke observatory deck ... tapi sebab tak tau hala tuju kan, main ikut jer la


Kene lalu satu tunnel sebelum sampai ke dam



And finally, inilah die Kurobe Dam



Bile dah sampai atas ni, baru aku nampak observatory yg aku nak pegi tu nun kat atas sane belah kanan.... ade signboard direction ke tangga untuk naik sekali tengok2 jalan nak naik atas tu tutup


Aku tak puas hati sebab aku dah bace2 review katenye view dari observatory tu mmg lawa ... then tetiba ternampak ade sorang pacik beruniform dengan topi semua ... terus aku pi tanya die cemane nak naik ke observatory sane ... die kate kene masuk balik dalam tunnel tadik... then akan jumpe tangga kaler hijau with 224 step (ehh ke brape ntah) ... naik tangga tu nanti jumpe souvenir shop.. naik lagik baru la jumpe observatory deck tu ...  hadeii lemah semangat aku bile die siap mention number of steps tu .. tapi takpe, dah alang2 sampai, aku redah jugak la

Sebenarnye kalau dari tempat turun bas tadik, just follow direction ke Dam Observatory



Hazab sangat kene naik tangga tinggi2 ni... boleh kate every 10 steps aku berenti kot ... tetiba stamina ilang terus ... agaknye sebab dah kat tempat high altitude kot (hekkk... alasann ) .... yg best tu diorang siap sediakan tempat duduk kat tepi2 tangga tu... siap ade tempat utk amik air free lagik ... sejukkk sangat air tu



Akhirnye selepas tak tau brape kali berenti amik nafas, sampai jugak aku kat observatory tu ... angin agak kuat kat atas tu sampai rase nak terbang walaupun badan aku bukan sekeping ... ape2 pun, view kat atas ni adelah marveles



Dengan snow-capped mountain, dengan air yg kaler sangat cun tu.. perrhhh rase takmo balik pun ade ... indah sungguh ciptaan Allah


Sayup2 nampak ropeway station kat Daikanbo


Tak nampak plak tang mane resthousenye


Pintu masuk tunnel on the other side of the dam


Aku turun ke kedai souvenir kat bawah observatory deck tu ... tengok2 jugak kot2 ade yg berkenan di hati.. tapi semuanye stendet price .. ingatkan nak rembat fridge magnet sekeping dua ...
Kat dalam kedai ni ade diorang pasang documentary pasal Kurobe Dam ... sempat la aku layan sikit walaupun tak paham ... sesambil tu boleh layan view jugak dari dalam kedai ni

View dari dalam kedai souvenir

Abis pusing2 kat atas, aku proceed turun ke bawah semula and menghala ke dam .. takleh lame2 sebab banyak lagik pit stop yg menanti

Dah takde orang dalam tunnel 


Time ni dah tak brape nak ade orang sangat ... best je amik gambar


Aku kene menapak to the other side of the dam utk pegi next pit stop.. sesambil tu snap2 gambar along the way


Observatory deck tadik






Pokok2 mati semua stuck kat tepi dam




Dah sampai kat pintu tunnel lagik satu .. dari situ kene menapak utk naik cable car ke next destination

15 comments:

  1. Cantik menarik dan debom! banyak juga research kena buat untuk sampai ke sini. Nasib baik semuanya smooth and steady. Rasa semua orang akan hadapi situasi kekonon pandai bahasa Jepun. Dia orang cakap macam kita faham je, kan? so kita angguk -angguk budget KAHKAHKAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg banyak jugak la study utk trip ni... mostly banyak bace blog mat saleh la sebab blogger m'sia tak ramai yg buat route nih
      kekekek mmg betul sangat ... semua main bajet paham jer .. seb baik takde kejadian sesat barat kali ni

      Delete
  2. nanti aku nak buat route cam ko ni lah gak...hehehe pi masa cuti buruh ok kann...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ, aku rase time kite punye Labor Day, kat jepun sane ade Golden Week .. aku tak tau la sejauh mane hazabnye travel time golden week... tapi ramai yg tak suggest travel time tu sebab public transport mmg pack dengan org2 jepun nak balik kg

      http://www.japan-guide.com/e/e2282.html

      Delete
    2. ooo yela...aku pnah dgr psl golden week ni dolu....hehehe aiseh takleh nak jimat cuti...hehehe

      Delete
    3. Hi DJ , Azra,

      Nina pergi waktu golden week last year. Too bad, tu je cuti kami dapat and jepun pun cuti.. Crowded especially tempat ramai tourist..Rasa sesak nafas.. Tapi pergi early in the morning or late evening.. kurang orang ,sikit je kurang.. Nina suggest if nak pergi one place to new place (ex; Tokyo - Osaka) ambil bus malam.. . tp semuanya kena plan and beli awal..

      Delete
  3. jalan jauh tu.. steady la sis.. semuanya nice view..

    ReplyDelete
  4. cantik gilerrr viewnya! wlpn mcm byk bnda kene hadam ni tp hasil berbaloi. kalau cuaca dgn view camni. amek gmbr pejam mata pn cantik oiii~

    ReplyDelete
  5. route azra pegi kali ni semua i suka.........
    walaupun belum sampai lagi tiba2 terjatuh chenta berkali kali kat japan berbanding korea :)

    ReplyDelete
  6. subhanallah lawaaaaaaaanye lahai !!! CT kalo p jepun tatau la bleh survive ke dak.. nak sebut nama tempat pun berselirat lidah..

    ReplyDelete
  7. 224 steps dan boleh tengok view seindah macam tu? Merangkak pun aku sanggup!

    ReplyDelete
  8. Lawanyaaaaa...

    Pernah tengok tempat ni dalam tv yang Jejak Jepun Zizan tuuu... Tengok je leee.. Sampai entah bilaaaa.. -__-" Hehe.

    ReplyDelete
  9. Subhanallah! Lawa sangat hoii view dari observation deck tu. Dan-dan aku imagine kalau masa tu snow turun lagi cun. Kena ke imagine time winter? Tapi lawa ah. Berbaloi-baloi naik tangga beratus steps. Pejam mata jelah, bukan selalu sampai kan. *sedapkan hati*

    ReplyDelete
  10. Subhannallah!!! Indah ciptaan-NYA... x penah review ape2 pon pasal japan.. x sangka ade tempat yg super awesome mcm nih.. tq azra for sharing this trip...

    ReplyDelete
  11. memang TERBAIKKKKKKKKKKKKKK entry ko kak.. corfirm DAM ni masuk dalam ittinerary autumn nt... tq kak..gambar yg owesome

    ReplyDelete