Nuffnang Ads

May 12, 2014

AAX new baggage fees


Sejak bile pulak fees AAX utk baggage ni dah naik yer? Last aku travel bulan Jan aritu, for 20kg checked in baggage still RM65  and the 25kg is RM80 .. now sudah naik?? Seriously??? And not to mention the RM3 KLIA2 fees ... haisshh... we got bigger and better airport, tapi hidden fees also getting bigger la ehh....


26 comments:

  1. aku dah agak dah...bila pindah klia2 ni mesti akan naik harga punya AA....dia mana nak rugi kan...mesti mau untung punya...tiket murah2 myb takkan semurah sebelum ni la...bersabo je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 la airasia ni... diorang tau pegi jauh2 harus la nak beli baggage punye .. dah tu sesedap rase la naikkan harga sebab cemane sekalipun customer tetap akan beli... T_T

      Delete
  2. Oh tidak... apakah.. kene cepat banyak kan amik flight this year.. nanti tahun depan lagi naik harga .. Pastu GST lagi huhuhuu... cane nak travel makin mahal :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2015 tahun inflation .. haisshhh...mampu ke dok nak travel thn depan nih

      Delete
  3. Nanti mcm2 lg kn cas... kita yg nk guna ni tepaksa la beli jugak kan...aishh

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah.. no choice.. me dah la tak reti nak travel pakai hand luggage jer ... banyak menda nak diangkut skali

      Delete
  4. Aduhlah...kalau begini charge nye mencanak naik...ni yg buat nk cari syarikat penerbangan lain ni...habislah...trip yg boleh buat 5 kali setahun perlu di kurangkan huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuu... satu tekanan utk kaki travel....

      Delete
  5. Ala mak..berita yg sgt mendukacitakannnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat okeh...terkujat aku tengok rate naik sebegitu rupe .. T_T

      Delete
  6. hem...tu lah...tagline baru 'now everyone can fly your money with air asia'

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah good one chimeii .. :D

      Delete
  7. puh... mencanak-canak naiknya (TT)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal.. takde ribut takde ape, tup2 naik

      Delete
  8. Huah punyalah menyesal xbeli baggage awal2. Beli tix kelmarin xperasan pula dah naik harga. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wot wot? tiket kemane plak tu...

      Delete
  9. AA bagi tak kalo kita combined dua tiga beg atas satu nama, asalkan tak lebih kg?
    Tak pelik ker dia nyer kira...
    20kg = 69 [1kg=3.45]
    25kg = 89 [1kg=3.56]
    30kg = 99 [1kg=3.3]
    40kg = 149 [1kg=3.725]
    Kalo blh combined mcm aku tanya tu....then baik ambik 30 kg dan share 2 org. Sorang baru 49.50 atau sorang ambik 20kg dan sorang lg 30kg. Bahagi dua. Utk 25kg sorang byr 84. hihihi save la 5 riyal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. asalkan satu beg tak lebih dari 32kg ... aku aritu pun combine 2 beg, satu beg aku satu beg member aku.. tapi book 25kg atas name aku la.. jimat sket la dari sorang2 nak beli 20kg

      Nampak gayenye mmg diorang mcm nak force org amik 30kg ... ohh macam2 la airasia nih...

      Delete
    2. tapi 1 nama tak bole beli asing-asing 20kg + 20kg kan?

      Delete
    3. Nazla, ha'ah mmg tak boleh ...sorang boleh beli satu jenis KG saje ...

      Delete
  10. Giloss aaa...dulu awal2 luggage 15kg RM35 hengget je
    Dasat betul diorang markup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn....thn 2010 mase aku start terjebak dengan AAX, 20kg hanyelah RM50 ... huuhuh... within 4 years naik sampai RM20 ... T_T

      Delete
  11. bagage harga naik paham btl. ada kaitan ngan pembakaran petrol kapal terbang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntahh.. tak tau plak pasal nih...

      Delete
  12. melampau gila! aku rasa dlm 2-3 tahun ni dah banyak kali naik harga. aku nak tau sgt ape justification sbb kene naik harga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu laa... dah tu naik senyap2 plak tu ...

      Delete