Nuffnang Ads

May 08, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 5 - Kawaguchiko Lake Part #1



Untuk ronda2 kat Kawaguchiko Lake ni, kitorang plan nak naik Retro Bus ... bus ni dari Kawaguchiko station ade 2 line, satu Red Line and satu lagik Green Line .. Red Line cover Kawaguchiko Lake only , Green Line cover both Kawaguchiko and Saiko Lake ... bleh refer kat map kat bawah nih... kitorang pegi kat information center utk bertanye soklan2 yg patut pasal Retro Bus nih... macik yg jaga kaunter tu panjang lebar explain .. siap lukis2 route, bagi bus timetable semua...


Sadis betul bus schedule tulis tangan jer pastu bagi photostat copy kat tourists

Yang nicely printed one semuanye dlm bahase jepun

Sape2 yg larat tu boleh la cover this lake on foot


Retro Bus ni konsep die hop-on hop-off ... so kite ade choice either nak bayar each time turun naik bas, or nak beli the 2-day pass ... kalau nak bayar tiap kali turun naik bas, tak silap aku fare die 350 yen skali naik ...utk pass plak,  Red Line 2-day pass harganye 1,030yen ... Green Line plak 1,340 yen sorang ... ... memandangkan kitorang pegi balik hari, kompom tak sempat nak cover both lakes, so kitorang amik yg Red Line saje ... pastu nanti main stop2 je la kat mane2 yg menarik ...

Nampak retro sangat kan 

Memula tu, kitorang beratur la kat tempat nak naik bas Red Line punye... pastu aku nampak sorang mamat bersuit bagai tengah usher2 passenger nak naik bas... so aku gi tanye die kalau nak amik 2-day pass, boleh bayar dalam bus ker? Die kate kene beli kat kaunter tiket kat dalam kawaguchiko station tu ... so ok la.. aku pun masuk pi kaunter ...


Sekali ramai pulak kat kaunter tu .. padahal ade designated counter utk beli tiket Retro Bus nih ... lame gak la aku nunggu turn ... sebabnye ade 2 org minah kat depan aku ni dok sibuk tanye itu ini kat macik jaga kaunter tiket... bengang plak aku ... tengah2 dok tunggu tu, tetiba mamat bersuit yg aku pi tanye tadik dtg sebelah aku cakap the bus is about to depart ... wahhh aku mcm blur2 kejapp... hahaha tak sangka die siap dtg carik aku suh aku cecepat beli tiket ... dlm blur2 tu , aku cakap it's ok, i can wait for the next bus ... die pun blahh ... waaahhhhh service mantop sangat mamat tu.....

Okeh dah dapat tiket, aku pun kluar balik ke tempat nak queue tadik, pastu nampak bas baru nak jalan ... mamat bersuit tu lagik skali shout kat aku, you want to board the bus? Aku mcm, ehhhh no, no it's ok.. next one ... ahaahhaa... idok la aku nak suh die stop the bus yg dah nak jalan semata2 aku nak naik kan... over concern plak diorang nih... do i look so timid? kekekekke ... so we waited for the next bus , which came after 20 minutes ... jenuh gak beratur .. org pun ramai

Our 2-day pass ... tunjuk je pass ni kat driver tiap kali nak turun naik bas


Ni la mamat bersuit yg over concern tu .. name die Mario ^_^

Ingatkan bas yg kitorang akan naik ni comey mcm bas yg sebelum ni, rupenye due to ramai sangat passenger, bas yg besar gedabak yg dtg ... mmg penuh bas tu.. sebabnye ramai jugak yg nak pegi hotel & resort kat tepi2 kawaguchiko lake tu, siap dengan luggage besar2 gedabak semua

Each designated stop utk retro bus ni ade number ... kitorang plan nak pegi yg last stop first, which is stop no 22 ... on the way tu, aku dok usha2 mane lagik tempat2 yg menarik along the way and plan nak singgah nanti on the way back ...


Dari Kawaguchiko station to the last stop is about 30 minutes .. view yg menarik along the way ... lake and fujisan on the left, resorts and houses on the right ...




Finally, sudah sampai ...


Bas yg kitorang naik

Kat sini boleh tengok fujisan sebesar2 alam .. rase mcm dekat sesangat ... kat sini jugak ade tempat utk lepak2, ade souvenirs shop , ade cafe ... kitorang lepak sini around 2 hours gitu la... makan2 sesambil layan mount view ditepi tasik adelah sangat heaven




Sightseeing boat

Macam dekat je kaki gunung kat blakang rumah2 nih



Berketul2 onigiri kitorang tapau kat Shinjuku pagi tadik ... mmg kenyang makan nasik kepal ni... sedap pun sedap

Sudah addicted to this matcha latte 


Small chalet facing fujisan



Bile dah tengahari,  awan start berkumpul kat puncak gunung ... kitorang lepas makan2 tu, masuk kedai souvenir beli ape2 yg patut, then tunggu the retro bus to our next stop





Kali ni naik bas kecik plak

20 comments:

  1. Fuhhhh cun.....onigiri tu jd mknn ruji aku utk bfast kt jpun...haaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan onigiri tu..aku suka

      Delete
  2. Ha'a lahh Jm rasa view mount fuji dari sini lebih daebak compare to Hakone
    Mmg betul lah semua staff kat sana komited betul klau lah d msia boleh cth sikap mereka kan jgn kata org lain diri sendiri pun belum mampu buat :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. menunggu entry hakone dari jm plak :)

      Delete
  3. Huhu plan cancel sebab xckup masa. Aku plan Kawaguchiko tapi majoriti nak gi Disneyland.

    Sambil makan nasi kepal & minum fav drink (tu fav aku too)...berviewkan Fujisan terang benderang tu, memang heaven ah. Aku nampak dari train pun teruja apatah lagi ko yang depan mata.

    Reason to repeat kot, bak kata ko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ic ic... kitorang tak pegi disneyland...tapi kawaguchiko ni kalau dapat overnite lagik best aku rase.. banyak tempat bleh cover

      Delete
  4. wahh..bestnya suasana di sini..view Mount Fuji yang sangat awesome..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg view sgt best.. tak puas tengok

      Delete
  5. Kene dtg awal pagi kalo tidak x nmpk peak mt. Fuji tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. pagi2 je nampak clear...

      Delete
  6. Awesome... yeah i know that wonderful feeling of staring at Fujiyama san while enjoying the rest of the view... breathtaking indeed, btw awesome pics ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. view yg best kan.. gambar biase2 jer... tempat tu sendiri mmg dah awesome

      Delete
  7. Replies
    1. comel and jepun berpisah tiada hhuhu

      Delete
  8. Korang tak stay /bermalam kat area ni? Ke mahal ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sempat nak overnite sebab kitorang hanye ade 6 hari jer.. pastu banyak tempat nak cover

      Delete
  9. subhanallah bestnya tengok view mount fuji dari sini...
    nasi kepal belom pernah makan matcha latte pun sama..ada rezeki nak cuba nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitorang pun tak expect the view kat situ mmg best ... mt fuji tu nampak sangat dekat .. kalau ade rezeki ke sane, boleh la cube onigiri tu...

      Delete
  10. perghh ohsem!! giler best kalo dapat lepak ngunyah2 sambil layan view camni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib terjah tempat ni kak kiah... sangat lawa...

      Delete