Nuffnang Ads

May 14, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 5 - Kawaguchiko Lake Part #3

Okeh ni entry last pasal Kawaguchiko ... jenuh nak ngabiskan entry utk satu hari trip ... dekat stop no 18 tadik, kitorang tunggu retro bus utk proceed to our next stop, stop no 11 ... kali ni bas mcm a bit behind schedule.. dah tu dtg bas yg cinonet jer... yg nak naik nye ramai.. kitorang end up kene berdiri ... bile bas ni berenti kat stop no 15, skali naik pulak segerombolan tourist dari china dengan baggage gabak masing2 ... perrhhh mmg mencabar betul... sebabnye ade yg nak naik, ade yg nak turun.. kesian kat drebar bas tu... on the way menuju ke stop 11 , nampak snow berlonggok2 kat tepi jalan.. memula tu nampak mcm polisterin jer ... tapi bile kitorang tengok bebetul, rupenye snow yg diorang dah sodok ke tepi2 jalan .... bulan 4 pun masih ade snow rupenye kat situ ...


Dekat stop 11 ni, ade Mt. Kachi Kachi Ropeway ... pastu boleh jugak naik sightseeing boat ... tapi kitorang tak naik pun.. just lepak2 kat sini admiring the view ...




Kalau tengok gambar2 org yg penah naik ropeway nih, dari atas boleh nampak Fujisan jugak ... harga tak silap 720 yen return trip

I have yet to find out kenapa banyak patung tanuki ngan rabbit kat sini



View dari tempat naik ropeway 

View dari tempat naik ropeway








Sepanjang2 jalan area sini banyak kedai souvenirs .. kitorang masuk jugak tengok2 tapi harga mcm lagik mahal compare dengan kedai yg kitorang masuk dekat our first stop tadik.. so tak beli ape2 pun.. masuk jamu mate jer ... dah puas amik gambar, finally tunggu bas utk balik semula ke kawaguchiko station ... our bus to Shinjuku is at 5:10pm


Broken english lagik


Sesambil tunggu bas tu, kitorang ronda2 gak area2 station tu kot2 jumpe ade convenience store, tapi takde pun... masuk kedai dlm station tu mencarik onigiri, tapi takde yg menarik ... last2 blasah snikers je wat lapik perut ... seberang station ni ade satu kedai yg jual biskut, souvenirs semua.. aku masuk situ tengok2, terembat 2 kotak biskut meiji perasa green tea...

Fujisan sudah ditelan kabus





Kul 5.00 pm, bas dtg .. memula tu ingatkan mmg bas yg kitorang kene naik, rupenye bukan ... ingatkan satu je bas dari Kawaguchiko ke Shinjuku ni, rupenye ade 4 bas ... and bas kitorang yg paling last datang ... cuak kejap takut termiss bas .. tapi bile tunjuk tiket bas kat pacik2 drebar bus tu, die cakap wait, wait ...so kitorang pun menunggu la dengan penuh sabar ... skali, bas ni yg dtg ... kawaiiiiiiiiiiiiiiiiii

Tetiba rase mcm kanak2 riang bile tengok bas ni







Sempat membuta kejap dalam bas ... around 7.10pm gitu baru sampai Shinjuku .... bas berenti betul2 opposite bangunan Cocoon Tower ... lupe ape name betul bangunan cocoon tu


Dari situ , kitorang kene menapak sket utk ke Shinjuku station .. plannye mcm nak terjah kedai sushi dlm station tu, tapi bile pegi, tengok full house la plak... sebab org baru balik keje kan .. last2 kitorang masuk Lotteria and pekene shrimp burger lagik skali.... pastu masuk kedai area2 bus terminal tadik cuci2 mate before balik ke Asakusa ... end of day 5


14 comments:

  1. Aku menyesal (lagi) xbeli choc meiji tu. Biskut pun x terbeli. Memang banyak reason untuk repeat kan. Hahaha.

    Ropeway tu kalau naik musim autumn mesti lawa giler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak menda yg ko nyesal ehh Bie .. mmg dah masuk tahap WAJIB repeat ni haha

      Delete
  2. aku pun pelik tgk org naik ropeway tu sebab kalau naik atas pun mcm view sama je dari bawah kot. . ke lagi gempak astro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la meng ... dari atas bleh nampak tasik full view la kot ehh...

      Delete
  3. Ko naik bas ek gi kawaguchiko? Emmmm mmg harus dipertimbangkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah, naik bas.. itu yg paling murah... 3,500 yen return sorang .. kalau amik train, kene dalam 5,000 yen sorang return ... tapi kalau korang ade JR Pass, boleh pakai JR Pass sampai Otsuki station.. pastu kat Otsuki tu kene beli tiket asing utk naik Fujikyu Railway ke Kawaguchiko .. harga 1,140 yen one way ...

      Delete
  4. uikkk...rabit buat aksi apa tu? hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah oit oit jgn pk bukan2 :P

      Delete
  5. Masuk jamu mata tu memang biasa di Jepun huhuhuu :D
    Comel patung rabit dengan kawan tu huhuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg jamu mate jer.. semua menda comey tapi harga, perrhh pk 40x nak beli...

      Delete
  6. Kalau di Hakone perlu naik Ropeway tu baru nampak mount Fuji dgn jelas...tapi kalau di Kawaguchiko tak perlu kot pastu kena bayar lagi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kawaguchiko ni mmg bleh tengok fujisan without getting on the ropeway .. tapi kalau dari bawah tempat naik ropeway tu, mmg takkan nampak gunung sebab gunung dok kat blakang ... i think kalau org taknak pegi the other side of the lake mcm kitorang aritu, tu pasal diorang naik ropeway utk tengok fujisan kot... tapi view dari atas tu kalau tengok2 gambar org yg dah pegi, lawa jugak... cume tu la, kene bayar lagik... kalau include skali dengan tiket retro bus tu takpe la jugak..

      Delete
  7. hehe, ada nampak tanuki yang real tak? nippon dan kawaii berpisah tiada~ XD
    ahh nyesal tak sempat rembat kitkat green tea (TvT)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanuki yg real tak nampak pun.. rate2 patung tanuki je banyak ... kitorang tak cube pun green tea kitkat ( or any other kitkat ) sebab i was a bit skeptical about the ingredients ... tetiba dtg rase was was so we didn't try them

      Delete