Nuffnang Ads

May 28, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 6 - Odaiba


Mood malas dah menjadik2 skang ni.. so baik la aku cecepat abiskan entry pasal Japan trip  ... okeh lepas naik waterbus tu, kitorang pusing2 kat Odaiba ... kat sini kitorang banyak shopping2 jer la.. sebab dah last day kan ... memula tu masuk Aqua City, then ronda2 area Decks , then pegi Diver City utk tengok patung Gundam yg besar gedabak tu...then balik semula ke Asakusa sebab nak berkejar ke kedai sushi for one last round of sushi feast

Dari tempat turun Himiko waterbus tadik, ade tangga utk naik ke Aqua City

View dari Aqua City


Masuk Aqua City, first tempat yg dicarik is Disney Store ... nak mencarik baju bajan utk anak2 sedara ... tapi choices utk bebudak laki sikit sangat.. kecewa betul ... last2 rembat baju utk my niece jer


Dalam dok ronda2 tu, tetiba jumpe food court... perut pun dah lapar, terus tengok2 ape yg boleh dimakan.. last2 amik udon ... yg lelain sangat ragu2 utk ditelan

Adik aku amik udon with sotong

Aku amik udon with ebi tempura

Berpeluh gak tengok harga

First time tengok machine money changer

Kluar dari Aqua City, kitorang ronda2 area Tokyo Decks tu plak .. masuk jenguk2 jer la... nak berlame2 takut tak sempat lak... pastu dari Tokyo Decks tu kitorang kluar menghala ke Diver City ... sebenarnye dari Aqua City tadik ade jer walkway bleh stret pegi Diver City .. dek kerana kitorang mmg tak tau, makanye siap turun sampai ke tepi jalan and menapak ke Diver City... pastu at one point kene pulak amik overhead pedestrian walkway utk masuk ke Diver City .. saje je nak kasik kaki menapak extra mile kan...


Ferris wheel kat Venus Port .. kitorang tak sempat nak pegi 

Gambar dari overhead pedestrian bridge menghala ke Diver City

Diver City ni pun penuh dengan kedai yg comey2 ... aisshh rase mcm semua menda nak beli tapi bile tengok harga, fuhhhhh...pk 40 kali

Kedai Hello Kitty

Kedai jual barang2 anime

Finally, after pusing2 dalam Diver City tu, baru la kitorang jumpe jalan menuju ke Gundam Front


Ni lah die patung Gundam itu.. mmg besar yg amat


Masa aku pegi tu, diorang bukak laluan kat bawah patung tu so boleh la nak fefeeling dok bawah giant statue

Orang jepun sendiri pun ala2 first timer jugak hahahaha



Ade show at certain hours, tapi kitorang tak sempat nak tunggu



Kat area ni jugak ade Gundam Cafe.. kitorang masuk kejap carik souvenirs ... aku tak rembat pape, adik aku ade la beli sket2...


Curik2 amik gambar dalam cafe tu

Sunset dari depan Diver City

Dah puas hati amik gambar segala, then mase utk balik ... sebelum menapak ke monorail Yurikamome Line, sempat lagik kitorang singgah kejap kat depan Aqua City utk amik gambar rainbow bridge ...


Sampai Asakusa, kitorang terjah Sushi-Go-Round lagik skali ... kene jugak merase kenikmatan sushi fresh sebelum balik mesia ... abis makan, terus balik bilik utk kemas2 barang segala ... tetiba rase 6 days is way too short utk cover Tokyo alone ... banyak tempat tak sempat nak pegi sebenarnye ...

Esoknye tu, pagi2 kul 6.30am kitorang dah check out ... kul 7am naik train ke Narita ... flight kitorang kul 10.30am and selamat sampai KLIA at 4.50pm ... dengan itu berakhirlah sudah trip kami ke jepun .. insyaallah kalau ade rezeki lebey, maybe aku akan repeat jepun jugak... tapi mungkin hala tuju yg berbeza ... aminnn


Expenses

Kat bawah ni aku letak aku punye expenses for the 6-day trip

Tix flight (MAS KUL-NRT) = RM1,382
Travel insurance = RM9 ( aku amik dengan Multi Purpose Insurance)
Accomodation = 2,500 yen x 6 nites = 15,000 yen ( Khaosan Tokyo Original )
Airport transfer by train = 1,280 yen x 2 way = 2,560 yen
Passmo Card initial purchase = 2,000 yen
Passmo Card additional topup = 2,000 yen
Entrance to Ghibli Museum = 1,640 yen
Entrance to Mori Tower = 2,000 yen
Return bus ticket to Kawaguchiko = 3,500 yen
Retro Bus in Kawaguchiko = 1,030 yen
Entrance to Edo-Tokyo Museum = 600 yen
Himiko Waterbus = 1,560 yen
Makan2 and shopping by cash = 38,110 yen
Shopping by credit card = 8,000 yen

Total = RM1,382 + RM9 + 78,000 yen ( RM2,535 - rate 32.5 ) = RM3,926

33 comments:

  1. Byk betul tourist attraction di Tokyo, belum lagi keseluruhan Jepun..pergi sebulan pun tak cukup rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg banyak sangat yg menarik kat tokyo tu..tak tercover kalau takat seminggu ...

      Delete
  2. Dayummm awesome jugak amik picture gundam statue tu waktu sunset, mata dia bercahaya, boleh lalu kat bawah dia lagi... peeergh, i'm definitely gonna repeat my tokyo trip, next time pi backpacking style dengan member, boleh sambung cover tempat yg tak sempat jejak aritu... ohhh i'm so gonna follow your 'route' and expenses... thanks for sharing yow!! thumbs up!! X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila repeat ... mmg rekemen utk backpacking sendiri sebab banyak menda boleh explore pastu takde time limit ..

      Delete
  3. Not bad budget awak... ;-)
    Frust coz x sempat gi Odaiba... Last day tu dah penat sangat sampai x larat nak jalan2 dah kat Tokyo...

    Dah balik sini baru rasa nyesal lak. huhu lebih2 lagi bila baca entry ni kat sana ada kedaii Disney... alahaaaiiii.....x puas soping dalam disney aritu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bajet tu sebenarnye aku sendiri rase mcm over shopping.. kekeke... tapi sebab first timer kan, so aku maafkan diri sendiri sebab spent too much ...

      kitorang mmg tak pegi Disneyland, tu yg pegi kedai Disney kat Odaiba jer .. memula plan nak pi yg kat Shinjuku, tapi sebab tak sempat nak cover Shinjuku, last choice pegi kat Odaiba je laa..

      Delete
  4. Rasa serik nk pegi Odaiba waktu mlama sejuk yang amat...grrrssss...rasa seperti masuk kan badan kedam dalam 1 bekas ais batu hee...ohh..yah habis sudah yekkk..JM pun sama..malas betul nak update..aduhai...Alamak..kalau 6 hari pun dah RM3K++..malu lak JM nk kongsi jumlah expences tuk 11 hari tu huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odaiba mmg sejuk time mlm... angin kan main kuat kan ...

      ala JM, share je la expenses nanti.. bleh bagi guidance utk sape2 yg nak travel in japan pakai JR Pass ... me pun nak tahu sebenarnye ... mane tau kot2 lepas nih nak repeat ker... hihiih

      Delete
  5. Gambar sunset lawa!!! Tu juga yang perlu diucap kan. Memang hantu sunrise/sunset. Aku rasa kalau naik AA memang less lagi expenses tu kan. Tapi sekalisekala nakg ak merasa naik MAS. Bukan selalu diorang buat sales harga macam tu. Ko nak repeat Jepang kan, jom beb! Doa jangan jadi macam trip K'Kiah sudah. Makan hati berulam jantung. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak kiah punye kes tu mmg kesian... tapi aku respect sebab die sangat sabar and tabah.. kalau aku mmg dah kecundang awal2 lagik... jom repeat jom.. tetiba rase nak pi time winter plak...hokkaido jomm!!!

      Delete
  6. Replies
    1. counting days dah eehhh... happy planning ... nanti nak bace citer dari ko plak

      Delete
  7. ada tgk dlm tv Gundam robot tu akan kuar bunyi. tp taktau la waktu bila. acah acah mcm dia tgh nak gi selamatkan dunia la kot.

    tp not bad at all la tgk expenses azra. kalau sy yg pegi mungkin segala mak nenek yg kiut miut tu sy beli even tak pakai pun. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker? alahai we missed that ... sebabnye tak larat nak tunggu lame2 kat situ.. sejukkk
      kitorang aritu mmg spend ala2 berkira2 gak laa sebenarnye.. kalau tak mmg dah lame rembat menda yg kawai2 tu...

      Delete
  8. Dah macam transformers lah patung gundam tu..
    Mee udon sedap ke?
    Aku kena follow cth makanan ko ni..utk trip akan dtg..
    Mcm xsempat dah nk study..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. udon tu aku ok jer... sebab aku mmg suka japanese food ... wah wah bilekan trip korang nih? aku aritu study gitu2 jer...sebabnye mood nak jalan2 pi jepun tak dtg2 sampai ke sudah... sebulan sebelum pegi baru terhegeh2 nak buat itu ini

      Delete
  9. Replies
    1. Odaiba ni view mmg menarik... tapi it's too big ... pastu location building semua abit confusing ...

      Delete
  10. ala dah abis sah ke? alaaaa~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. abis dah.. kejap je peginye...

      Delete
  11. Gundam..... bila la kami nak sampai, boleh posing depan Gundam, hehehehe. Nice reports, picca pun cantek2. TQVM

    ReplyDelete
    Replies
    1. slow2 plan ... expenses pun takde la mahal sesangat sebenarnye ...

      Delete
  12. Cantik2nya pic2 u amik.... nak laa pi sana.. thanks for the info!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks fara ... mmg recommended ke tokyo ni...

      Delete
  13. Ni yang nak ngamuk nie.. hari tu pergi tak boleh masuk laluan bawah Gundam tu... ish ish tak aci mana boleh hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. laluan bawah gundam tu diorang bukak certain2 date jer

      Delete
  14. oh patut la lain sket citer2 Azra ni.. tak sama cam JM, DJ & Bibie. cover narita & tokyo je eh? tak pi kyoto? tapi semua tempat2 yg dipegi mmg menarik the bomb n mengujakan KK utk menabung dengan lebih gigih! TQ dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kak kiah.. me cover tokyo saje ... sebab trip 6 hari jer.. selamat menabung kak kiah... target sakura season thn depan

      Delete
  15. Azra..ttavel insurans tu Azra ambik mcm mna ya? Separate dr tiket flight ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli asing dari flight tix .. me amik kat sini :
      https://www.mpionline.com.my/

      Delete
    2. Murah btl la azra...rm9 return... mmg sngt murahkan? Ingt nk amikla... u purchase online aje ya? Dpt cert ke?

      Delete
    3. murah tapi benefits pun agak kurang laa compare dengan the rest ... me beli online jer... pastu nanti diorang akan email the cert ... me print the cert and bawak skali time travel ... rasenye banyak lagik travel insurance yg agak comprehensive and cover banyak .. tapi kitorang mmg kedekut duit nak spend so much on travel insurance huhu

      Delete
    4. I bca benefit mcm ok ja.. jnji cover expenses masok spital sakit jadik ler..huhu. .bkn kita nk mintk x elok... kan... ok.. i nk belikla... smlm dh try masok quote for 4...

      Delete