Nuffnang Ads

May 06, 2014

Trip Mengejar Sakura - Day 5 - From Shinjuku to Kawaguchiko


Day 5 - 10 April 2014

Akhirnye hari yg dinanti2 telah tiba... kite nak pegi tengok Fujisan!!! hahahah excited okehh... iyer ler kalau pegi jepun tak tengok gunung fuji, rase mcm tak lengkap gitu kan... tapi dlm excited tu pun, ade gak la rase risau sebabnye Fujisan ni org kate tak selalu muncul.. time winter je bleh tengok dengan clear.. so kitorang tak menaruh harapan yg tinggi la utk tengok fuji ni... tapi alhamdulillah luck was on our side ... berjaya tengok fujisan crystal clear kat depan mate :)

Ade banyak cara and banyak tempat utk tengok fujisan nih ... aku haritu dok berbelah bagi either nak pegi Hakone or Kawaguchiko ... aku tengok2 Hakone punye route, mcm tak kene dengan jiwa kitorang.. sebabnye banyak kene naik cable car lah, ropeway lah... haisshh... mak gayat okehh... pastu tengok Kawaguchiko route mcm lagik santai2 and best sebab dapat tengok fujisan sebesar2 alam kat tepi lake kawaguchi tu... so kitorang pilih Kawaguchiko ...

Nak pegi Kawaguchiko ni boleh naik train... tapi lepas wat kire2, rase mcm mahal plak ... jadiknye kitorang pilih utk naik bus ... boleh amik bas dari Shinjuku Highway Bus Terminal ... memula tu kitorang pk nak beli tiket bas on the day itself...pastu aku bace2 blog ramai yg suggest suh book ticket earlier sebab biasenye tiket bus yg awal pagi cepat abis... okeh cuak kejap ... sebabnye kitorang plan nak pegi balik hari and nak bertolak seawal yg mungkin , so kalau lambat sampai sane, maknanye kejap je la kitorang dapat spend mase kat Kawaguchiko tu ... lepas survey punye survey, last2 jumpe jugak website utk book tiket bas ke Kawaguchiko ... kitorang book for return trip terus ... takyah bayar dulu, just booking, letak nama, no tepon, brape ramai nak travel , date and time... pastu nanti kluar satu reservation page, print that page and bawak pegi kaunter utk redeem the actual ticket ... click kat sini yer Shinjuku Highway Bus Booking  .. kitorang buat booking 3 weeks before our travel date

Okeh semua dah settle...now tinggal nak pegi bus station jer ... hahaha ni pun satu hal jugak....kitorang sempat la sesat kejap before jumpe bus terminal nih.... aku dok imagine terminal bas ni mcm puduraya ke, mcm hentian putra ker.. rupenye seciput je bangunan kat tepi jalan.. bas pun berenti kat tepi jalan, amik passenger pastu blah terus... sekali tengok tengok mmg tak perasan pun tu sebenarnye terminal bas

Aku citer sket la direction cemane nak pegi terminal bas ni... dari Asakusa, kitorang amik Toei Oedo line utk  ke Shinjuku ... sampai kat Shinjuku, amik exit Keio New Line exit 3 ... kluar2 dari exit tu, nampak ade convenience store kat tepi ... Family Mart kalo tak silap aku ... pastu kat sebelah Family Mart tu ade KFC ... jalan stret jer ( make sure KFC kat belah kiri korang)  sampai la jumpe terminal bas tu kat belah kiri... few blocks jugak la dari exit tadik .. kitorang mase kluar2 dari exit tu, ala2 blur jugak.. masuk family mart dulu tapau makanan, then melilau kat situ , sesat dulu sket, then baru patah balik ke exit subway tadik and menghala ke jalan yg benar ... cuak gak takut tak sempat nak amik tiket yg dah reserve tu , tapi seb baik sempat  ...

Camni la rupe kaunter terminal bas tu.. kecik jer



Kitorang bawak our reservation which is sekeping kertas A4 and pegi ke kaunter 5 ... org kat kaunter tu tak cakap ape2 pun and terus issue the tickets ... harga one way 1,750 yen per person ... we paid 7,000 yen for 2 person for the return trip ... dah dapat tiket, die explain mane nak tunggu, kul brape nak naik bas, naik bas no brape etc etc ... diorang mmg cakap english so sangat2 senang ... the bus will arrive 10 minutes before departure and naik kat luar kaunter tu jer ... sebab banyak mase lagik, kitorang sempat turun ke Shinjuku station and carik convenience store to top up our food supply.... sempat beli onigiri lagik 2-3 bijik


Our bus is at 8:40am


The earlier bus is about to depart

Tak sure bas ni pegi which destination, tapi kawaiiiiiiiii sangat

Vending machine merata2

Timetable in both languages, Japanese and English

Spot the broken english

Our bus is here ... mmg on time

Ader woman's only seat 


Bas gerak 8.40am on the dot ... and the traffic dlm tokyo nampak mcm tak brape jem... kejap je dlm town, then tetiba dah masuk highway ... the journey dari Shinjuku ke Kawaguchiko is about 1 hour 50 minutes ... agak kejung montot gak la



Warga kota nak pegi keje

Dah masuk highway ... passing the toll gate ... bas tak perlu berenti, main redah gitu jer

Layan view sesambil layan mata ...





And then tetiba je bunyik org dok petik2 camera.. apekah? apekah? Rupenye fujisan dah start menunjukkan diri ... hoyehh!!!



Finally, there it is... fujisan terbentang indah kat belah kiri kitorang ... rase mcm satu kepuasan yg tak terhingga dapat tengok live camnih ... mcm tak percaya pun ade aku berjaya sampai kesitu ( wah drama plak ehh huhuh )



Bas akan drop passenger yg nak ke FujiQ Highland theme park before proceed to Kawaguchiko

Kitorang sampai Kawaguchiko at 10.30am ... Kawaguchiko Station ni nampak sangat antik

Gambar ni aku amik mase dah dekat nak balik ... mase awal2 sampai tu lupe nak amik





Tapi of course, view yg paling best is fujisan yg betul2 dok kat belakang station ni...




Next entry, ronda2 Kawaguchi Lake

29 comments:

  1. bestnyaaa dapat g mount fuji...aritu xdan nak g. singkat sgt mase...ade alasan lagi nak kesini. miahaha ;D

    my japan stori mori ;)
    http://cenetos.blogspot.com/search/label/Japan

    ReplyDelete
    Replies
    1. cinet, nampak gayanye kene repeat lagik tu...

      Delete
  2. Ohh..mount Fuji..rupanya..view dari sini pun cantik dan jelas..next trip nk guna cara ni pulak lah :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. view dari kawaguchiko ni mmg jelas ... tapi tu pun seb baik hari tu terang benderang... kalo tak, kompom fujisan tu malu2 kucing jer

      Delete
  3. Replies
    1. alhamdulillah mmg good weather haritu ... tapi time abg meng pegi dapat tengok sakura kat tepi tasik tu.. time kitorang pegi, sakura baru nak kembang

      Delete
  4. Part ni lah yang paaaaaaaling aku nanti2 kan since plan aku nak bermalam kat sana cancelled. Akan ku nanti next entry dengan sabar hahaha.

    Date yang sama ko gi Kawaguchio, aku en route Osaka to Tokyo. Pun nampak Fujisan gak tapi xde sebest ko yang terbentang depan mata gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat kensel bie? adekah ni tanda2 nak kene repeat lagik ^_^

      Delete
  5. bestnya..nampaknya view Fujisan di Kawaguchiko lagi menarik dari Hakone..err..tengok dalam blog saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker? eemmm tak sure la plak. kitorang mmg awal2 dah reject hakone.. sebab masing2 takut nak naik ropeway segala... hahaha

      Delete
  6. aku kasik WOW! kat gambar fujisan ko...hahaha terbaiklah!apa lagi, dah leh tukar header blog nih...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aisehhh, malas plak aku nak menukar header... penyakit M bertambah2 skang nih hehehe

      Delete
  7. subhanallah cantiknya view fujisan, nasib baik cuaca elok nampak clear
    walaupun stesyen bas kecik tapi on time...baguslah diorang nie, bas pun comey

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la, seb baik cuaca elok haritu... bas thomas tu mmg comey sangat... kitorang naik bas tu time balik ke Shinjuku.. tetiba rase muda by 30 years ... hahahhah

      Delete
  8. ok...yg ni yg aku duk tunggu2....hihi
    untung kan dpt tgk...clear the view gitu...
    part broken english tu sabar jer laaa...kat negara omputih pun berterabur salah...in fact opis aku sendiri pun salah....ada ker spell utk TUTUP tu CLOSE....lari tutup muka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekeke broken english mmg merata ... kalau tengok kat korea, mmg rase nak gelak guling2 pun ade hhahaha

      Delete
  9. Ok. Aku jeles.. masa aku gi time feb mmg nampak kabus jer.. gmbr cunnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker? alahai ... ade alasan utk repeat :D

      Delete
  10. tak sabar dah nak pegi ni....
    Fuji cantek kan... esok nak fly dah.. x sabar nyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat bervacay....have a good one!

      Delete
  11. salam. waaa...mesti seronok kan dapat pegi sana..:)
    teringin jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. for me, this is a trip worth taking ... view mmg lawa

      Delete
  12. sy plan nak gi fujikyu highlnd tapi nak naik fujikyu railway sebab murah. tapi macam kena tukar banyak tren pulak sebelum nak smpai ke otsuki station tempat naik tren fujikyu tu. huhuu... balik baru plan naik bas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ade JR Pass, mmg murah naik train .. tapi JR pass cover sampai Otsuki station saje.. from Otsuki to Fujikyu station kene bayar asing (1,080 yen one way, return hanya kene bayar 2,160 yen)
      kalau takde JR Pass, i think naik bas is the cheapest option kot ... kalau naik train, from Shinjuku to Fujikyu station 2,400 yen one way ... kalau return dah brape kan ... kalau amik bas just 3,500 yen return from Shinjuku

      Delete
  13. Aslmkm. Sori nk tanya saya dh try untuk booking bas return dari shinjuku ke kawaguchi tapi masa dia bertukar la. Dia tulis boarding 8.40 from kawaguchi station dan bukannya dari shinjuku. Mmg dia tulis terbalik ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dah tu .. kat situ die ade tulis something like

      Boarding Bus : 08:40 Kawaguchiko Station
      Off Station : Kawaguchiko Station

      mmg cam gitu cara diorang tulis kat reservation page tu
      nanti print the whole thing and bawak pegi tukar to actual ticket

      btw, dari Kawaguchiko station mmg takde bus pukul 08:40 am .. so no worries ok :)

      Delete
  14. salam..nak tanya kaunter bas ni tutup pukul berapa ye if nk pergi redeem tiket online tu ptg.? atau dia akan buka je sampai mlm since sy book tiket ptg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haritu macam ader terbaca tiket counter bukak sampai pukul 8pm

      Delete